2024. április 26., péntek

Olcsóbb, gyorsabb adminisztráció

Két témakörben tudhattak meg fontos információkat a szabadkai gazdálkodók a Szabadkai Körzeti Gazdasági Kamara minapi előadásán, mégpedig az adminisztrációs eljárások valós költségeinek alakulásáról, és az áruforgalom nyilvántartása területén bekövetkezett változásokról.

Az amerikai USAID szervezet hosszú évek óta dolgozik Szerbia területén a jobb ügyviteli feltételek kialakítását célzó programokon. Az úgynevezett Standard Cost Model tanulmány a valós adminisztrációs költségek alakulását vizsgálta, illetve annak lehetőségét, hogyan lehet ezen a területen megtakarításokat elérni az eljárások egyszerűsítésével.

Aleksandar Zarić, a szervezet jogi szakértője elmondta, az előző tanulmányból kiderült, hogy 2010-ben az adminisztrációs költségek elérték a szerb GDP 4,2 százalékát, vagyis 1,35 milliárd dollárt tettek ki. Ez három évvel később 3,6 százalékra csökkent, az idén pedig az eddigi számokból látszik, hogy ez tovább fog csökkenni.

Az év eleje óta módosult az áruforgalom nyilvántartási szabályzata is, amely egyszerűbbé és olcsóbba tette az adminisztrációt.

Mr. Snežana Mitrović, a Szerbiai Könyvelők és Könyvvizsgálók Szövetségének munkatársa elmondta, a szabályzat módosítását végző munkacsoport igyekezett minden érintett, elsősorban az adóköteles személyek, tehát a kereskedők, vállalkozók véleményét kikérni, emellett a könyvelő cégek, a felügyelőségek észrevételeit is figyelembe vették. Így elkészült egy szabályzat, ami sok pontban egyszerűsíti a nyilvántartásokat, egyes adóalanyoknak kevesebb üzleti könyvet kell vezetniük, sok esetben a papíralapú dokumentáció helyett az elektronikus is elfogadható lett, ami növelte a hatékonyságot.

Tilka Milodanović, az egyik szabadkai könyvelő cég tulajdonosa elmondta, a gyakorlat is igazolja az elmondottakat, valóban egyszerűbb lett sok eljárás, illetve a valós költségek is csökkentek, és mint mondta, ő elégedett az új szabályzattal.