2024. május 4., szombat
Európai Filmek 23. Nemzetközi Fesztiválja – Palics

Hideg a nyári színpadon, hőség a Vigadóban

Az idei Lifka Sándor-díjas rendezők, Ulrich Seidl és Slobodan Šijan, megnyitották a 23. palicsi filmfesztivált

A nyárhoz képest szokatlanul hűvös időjárás a palicsi filmfesztivál programmenetére is kihatott. A szombatra tett megnyitóra végül nem a nyári, azaz a szabadtéri színpadon került sor, hanem a Vigadóban, a rendezvény alkalmából fesztiválpalotának elnevezett épület első emeleti termében. A helyiség hibája mindenképpen az, hogy nincs klimatizálva, és, úgymond, beszorul a meleg a négy fal közé. A fesztivál szervezőinek elmondása szerint nagy gondban voltak, hiszen a két véglet között kellett választaniuk: hagyják dideregni a közönséget a szabadtéri színpadon, ahol esetleg meg is ázhatnak, vagy beinvitálják őket egy olyan terembe, ahol már-már elviselhetetlen a meleg. Végül az utóbbi mellett döntöttek, így sokan kipirult arccal ülték végig a megnyitót és a vetítéseket. 

Az ünnepi megnyitón a közönséget Bogdan Laban, Szabadka polgármestere köszöntötte. Hangsúlyozta, hogy a csökkenő költségvetés ellenére is a város törekszik méltó körülményeket teremteni az európai értékeket képviselő filmeknek helyet adó fesztiválnak, hiszen a palicsi filmfesztivál régiónk jelentős rendezvénye, amely nehéz körülmények között is fennmaradt.

A vajdasági művelődési, tájékoztatási és a vallási közösségekkel való kapcsolattartásért felelős titkárság képviseletében Nebojša Kuzmanović titkárhelyettes fordult a közönséghez, Miroslav Štatkić művelődési és tájékoztatási titkár levelét tolmácsolva, amelyben egyebek között az állt, hogy a fesztivál szervezői kitartásának és szakszerűségének köszönhetően maradhatott fenn ez a rendezvény ilyen nehéz időkben is.

A megnyitó legünnepélyesebb pillanataként Mira Banjac, a fesztiváltanács elnöke átadta a Lifka Sándor-díjat Slobodan Šijan rendezőnek, majd pedig Radoslav Zelenović, a fesztivál igazgatója Ulrich Seidlnek. 

A továbbiakban sor került a programrészek ismertetésére, és bemutatkozott a versenyprogram, valamint a nemzetközi kritikusok zsűrije, valamint a filmfesztivál új programrészének, a Szemtől szembe elnevezésűnek a zsűrije is. Ez a programrész fiatalokat érintő filmeket mutat be, amelyeket fiatal filmkedvelők, a Szabadegyetem filmműhely tagjai bírálnak el.

A megnyitó után a berlini fimfesztivál idei díjazott alkotását, a Tűz a tengeren-t láthattuk, majd pedig a Mellow Mud című lettországi filmet. A fesztivál vendégeként üdvözölhettük a film főszereplőjét, Elīna Vaskát, akitől azt is hallhattuk, hogy ez a debütáló alkotása, és a középiskolájában választották ki a kaszting vezetői erre a szerepre.

Palicsra összpontosítani a fesztivált

A palicsi filmfesztivál első sajtótájékoztatóján Ilija Tatić, a fesztivált lebonyolító Szabadegyetem igazgatója, Radoslav Zelenović fesztiváligazgató, Miroslav Mogorović műsorigazgató és Petar Mitrić szelektor szólt a fesztivál körülményeiről és idei programjáról. Mint hallhattuk, az elmúlt öt évben csaknem a felére csökkent a filmfesztivál költségvetése. Emellett a fesztiválnak fájó pontja az is, hogy rossz idő esetén (ami idén be is bekövetkezett) nincs megfelelő megoldás. A szervezők kifejtették, hogy nagyon jó elképzelés volt létrehozni egy fesztiválközpontot a Vigadóban, de elképesztő, hogy ez a terem klimatizáció nélkül készült el, ami a nyári hőségben szinte elviselhetetlenné teszi a bent tartózkodást. Hozzátették, hogy márpedig a fesztivál még inkább Palics központú kíván lenni, egész napos filmes programot kínálni a közönségnek, több programrészt Palicsra helyezni, és a versenyprogram második filmjét a Vigadóban vetíteni.

Nevetés és meghökkentés

A két Lifka Sándor-díjas rendező a megnyitón a közönséghez szólt, a sajtótájékoztatón pedig kifejtették gondolataikat a díjjal és a filmkészítéssel kapcsolatosan. Ulrich Seidl először van jelen a fesztiválon, holott az elmúlt években két ízben is bemutatták, sőt díjazták is a filmjét. A rendező arról beszélt, hogy amikor filmet készít, soha nem gondol a közönségre. A különböző igényeknek megfelelő filmkészítés szerinte öncenzúrához, ezáltal pedig a művészfilmek halálához vezet. A fiatal filmkészítőknek is azt ajánlja, hogy legyenek bátrak, kitartóak, és gondolkodjanak a saját fejükkel. Ne készítsenek olyan filmet, amellyel bármit is kiszolgálnak. Higgyenek az alkotásaikban, akkor is, ha azzal meghökkentik a nézőket.

Slobodan Šijan vígjátékrendezőnek tartja magát. Szerinte az európai filmből hiányzik a humor, és jelenleg ezt az űrt az amerikai komikus alkotások töltik be. A rendező arra is kitért, hogy a vígjáték a fesztiválok nem igazán kedvelt műfaja, ezért is érzi bátorításnak a díjat.

Ma a filmfesztiválon

Az Eurocinemában 12-től és 14 órától a vasárnap bemutatott versenyfilmek ismétlésére kerül sor. A Szabadegyetem filmklubjában a Szemtől szembe programrész keretében 14 órától a The Lesson (Lecke) című bolgár–görög alkotást vetítik, ugyanitt 18 órától a Sugar Blues cseh alkotást az Eco Dox programrészben. A Lifka Sándor Art Moziban 16.30-tól az Utóélet című filmet mutatják be Zomborácz Virág rendezésében, 18.30-tól pedig a Dawn (Hajnal) című lettországi filmet. Az Eurocinemában a Párhuzamok és keresztutak programrész keretében 16.30-tól a The Cold Front (Hidegfront) orosz alkotást, 18.30-tól pedig a Liliom ösvényt láthatjuk Fliegauf Bence rendezésében.

A versenyprogramban Palicson a nyári színpadon 21 órától a Tiszta szívvel című filmet vetítik Till Attila rendezésében, 23-tól pedig a Toni Erdmann német filmet. Az Abbáziában a fiatal európai szellemiség jegyében egy rövidfilmet és egy játékfilmet láthat a közönség.

Szabadkán a Kortárs Galériában 19 órától kiállítás nyílik, Palicson pedig a férfistrandon 23 órától a Chick Norris Band zenél.