2024. április 26., péntek
LABDARÚGÁS

Csak a Vojvodina és a Videoton szerzett előnyt

Nem zártak túl fényesen a magyar és a szerbiai klubok az Európa-liga második selejtezőkörének első felvonásán, habár nagy részük hazai pályán szerepelt. Magyar–szerb párharc is zajlik ebben a fázisban, a Videoton Székesfehérváron nyert 2:0-ra a Čukarički ellen, ezzel a legnagyobb előnnyel várhatja a fenti halmazba tartozó csapatok közül a jövő csütörtökre kiírt visszavágót – a Vidi ugyan emberhátrányban játszott az utolsó tíz percben, mégis a hajrában tette biztossá sikerét, Bódi Ádám 58. percbeli góljához Asmir Suljić adta hozzá a magáét a ráadás második percében.

Előnyt harcolt ki a walesi revansra az újvidéki Vojvodina is, amely a vártnál sokkal nehezebben győzött a Connah’s Quay ellen, Aleksandar Paločević 86. percben lőtt góljával kerekedett felül a piros-fehér együttes, de az egygólos győzelem nem garancia a továbbjutásra, jobb teljesítményre lesz szükség a jövő héten a harmadik selejtezőkör kivívásához.

A belgrádi Partizannál nincs ok az örömre, a fekete-fehér gárda gól nélküli döntetlent játszott a lengyel Zagłębie Lubinnal, pedig bő fél órát emberelőnyben játszhatott. A visszavágó rendkívül nehéznek ígérkezik, a rivális az Eksraklasában harmadik helyen zárt remek rájátszásbeli teljesítménnyel, viszont nem kell elfelejteni, hogy hazai pályán is megingatható, amit bizonyít hat otthoni veresége is az előző szezon során. A Partizan malmára hajthatja a vizet, hogy nem kapott gólt, idegenben akár egy döntetlennel is továbbjuthat.

Szintén hazai pályán szerepelt a Debrecen és az MTK is, ám mindkettő 2:1-es vereség miatt bánkódhatott. A Loki-drukkerek csalódtak nagyobbat, csapatuk álomszerűen kezdett, az első percben, Tisza Tibor góljával előnybe került, majd az első játékrészben jó néhány ziccert elpuskázott, amiért előbb a 23. percben Szergej Zagynajlov büntetett, majd a hajrában Jevgenyij Klopockij fordított. A helyzetkihasználással volt a legnagyobb gond, ezen a többször megvillanó hajdújárási Takács Tamás sem tudott javítani, a visszavágón be kell lőni a nagy helyzeteket, akkor talán lehet esély fordítani.

Ugyanez vonatkozik az MTK-ra is, a kék-fehér alakulat azonban kétgólos vereséget került el, az azeri Qabala bő egy óra után 2:0-ra vezetett, de Torghelle Sándor a 70. percben szépített. Igaz, így sem mondható rózsásnak a magyar együttes helyzete, sokkal jobb mutatvánnyal kell előrukkolni Azerbajdzsánban a továbbjutáshoz.

Pénteken kora délután kisorsolták az európai kupasorozatok következő körének párosításait, aminek értelmében a Bajnokok Ligája második selejtezőkörének első meccsét Máltán a Valletta ellen 2:1-re megnyerő Crvena zvezdára továbbjutás esetén a bolgár Ludogorec és a montenegrói Mladost közötti csata győztese vár – az első találkozót 2:0-ra nyerték a bolgárok. A Tiranában 1:1-et játszó magyar bajnok Ferencvárosra az osztrák Salzburg vagy a lett Liepaja várhat a következő körben, Ausztriában 1:0-s hazai siker született. Az Európa-liga harmadik selejtezőkörében a Vidi–Čuka párharc győztese a Midtjylland–Vaduz (3:0) mérkőzés győztesével találkozik, a Debrecennek továbbjutás esetén az osztrák Rapid Wien, az MTK-nak pedig a francia Lille lesz az ellenfele – a Partizanra ugyanitt dán vagy norvég (SønderjyskE–Strømsgodset 2:1), a Vojvodinára pedig fehérorosz vagy ír rivális (Dinamo Minszk–St. Patrick’s 1:1) várhat.