2024. április 26., péntek

MIT csinálsz a nyáron

A bácskossuthfalvi nyári táborban járt Topolya polgármestere

Bácskossuthfalván idén 23. alkalommal szervezték meg a MIT nyári táborokat. Ez alkalommal 240 gyermek vesz részt ezen az eseményen, amelynek különböző tematikájú altáborai vannak, és 70 oktató foglalkozik a résztvevőkkel. Elmondható, hogy a bácskossuthfalvi tábor a legnépesebb Topolya községben, ezért nem véletlen, hogy Kislinder Gábor, Topolya község polgármestere ellátogatott ide. Ennek során a polgármester elmondta, hogy az ilyen jellegű táborok jó lehetőséget kínálnak a gyerekeknek.

Focimeccs a MIT táborban (Lakatos János felvétele)

Focimeccs a MIT táborban (Lakatos János felvétele)

– Ha valamit 23 éven keresztül jól szerveznek, annak van foganatja, emellett a gyerekek szeretik az efféle foglalkozást, pihenést, üdülést. Épp ezért azt gondolom, hogy ezt érdemes megszervezni, szükség van rá. A tavalyi évhez képest több látogatója van a tábornak, és személyes benyomásom, hogy ez alkalommal jobban sikerült a szervezés. Ez természetesen a szervezőket dicséri, és megmutatja, hogy hogyan lehet összehozni egy ekkora eseményt úgy, hogy az ember jól érezze magát – nyilatkozta a polgármester, majd arról is szólt, hogy az ilyen jellegű táboroknak sok hasznos hozadékuk van.

– Elsősorban közösségépítő jellege van, hiszen három ország területéről, Szerbiából, Romániából, Magyarországról érkeztek résztvevők, sőt vannak gyerekek Hollandiából is. Épp ezért kiváló alkalom ismerkedésre, de akár nyelvtanulásra is, amit ki kell használni. Emellett tanulási folyamatok is zajlanak, és a gyerekek sokféle élményt szerezhetnek – vélekedett Kislinder.

A bácskossuthfalvi tábor csak egy a községben megrendezett táborok sorában. Az önkormányzat igyekszik minden ilyen rendezvényt támogatni, de az eszközei végesek, fogalmazott a polgármester.

– Természetesen annyi pénzt, amennyire igény lenne, nem lehet biztosítani a községi költségvetésből. Az eszközökre pályáztatunk, és programok szerint osztjuk ki a támogatásokat. Úgy érzem, hogy az erre szánt pénzeszközök szétosztásával és a megítélt összegekkel kapcsolatban sok kritikát nem lehet megfogalmazni. Tudjuk, hogy ezekben a rendezvényekben különböző donációk is vannak, de természetesen a szervezőknek sokat kell dolgozniuk, hogy ez összejöjjön anyagilag, és problémamentesen érjen véget – mondta el Kislinder.