2024. április 26., péntek

Munkagép a vízi növényzet gondozására

Speciális „kétéltű járművet” mutattak be tegnap a tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárság, valamint a Vajdaság Erdői közvállalat képviselői az Obedi-láp természetvédelmi rezervátumban. A munkagéppel az ottani vidék vízi növényzetét gondozzák.

A rezervátum természetvédelmi programjában prioritásként említik a környezet szépségeinek és értékeinek hosszú távú megőrzését, aminek egyik alapköve a vízi vegetáció rehabilitálása. Ebben a folyamatban lesz hasznos az új jármű, amely a vízinövényeket vágja, valamint szükség szerint el is távolítja a kérdéses területeken. A masina, ha kell, talajmintát is vesz a víz fenekéről.

Olivia Tešić tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkár az eseményen elmondta, a környezetvédelem folytonos munkát jelent az említett tartományi szerv számára, a járműbe való befektetés pedig a jövőbeli munka zálogát.

A Szerémségben található rezervátum a tartomány legrégebbi környezetvédelmi területeinek egyike, amelyről a tartományi erdőgazdaság gondoskodik. Idővel azonban, antropogén hatások miatt, észrevehető negatív változások álltak be a környezetben, és ezek miatt volt szükséges beszerezni az említett „kétéltűt”.