2024. április 26., péntek

Négymillió dinár a vállalkozóknak

Tizenketten kaptak községi támogatást Magyarkanizsán

Tegnap Magyarkanizsán a községházán Fejsztámer Róbert polgármester 12 községbeli vállalkozóval írt alá szerződést mintegy 3,9 millió dinár vissza nem térítendő eszköztámogatásról.

Fejsztámer Róbert polgármester a támogatásban részesült vállalkozókkal (Gergely József felvétele)

Fejsztámer Róbert polgármester a támogatásban részesült vállalkozókkal (Gergely József felvétele)

– Nagy öröm számunkra, hogy idén is vissza nem térítendő támogatásban részesíthetjük községünk mikro- és kisvállalkozásait. A pályázatra jelentkezők között közel négymillió dinárt osztunk szét, de erre a célra még több mint kétmillió dinár áll rendelkezésre. A pályázati kiírásban eszközbeszerzésre, munkahelyteremtésre és kamattámogatásra hirdettük meg a támogatást. Kamattámogatásra nem volt jelentkező, de év közben még lehetőségünk lesz újabb pályázat kiírására a fennmaradó összeg odaítélésére – mondta a polgármester a szerződések aláírása alkalmával.

A támogatás felhasználásáról Raffai Máriát, a Floramarket Kft. tulajdonosát, a község vállalkozóit tömörítő egyesület elnökét kérdeztük meg:

– Köszönettel tartozunk az önkormányzatnak, hogy mikro- és kisvállalkozók számára is lehetővé tette a pályázást. Tudjuk, hogy a nehéz gazdasági feltételek milyen komoly megpróbáltatások elé állítják az önálló kisvállalkozásokat, amelyek jószerével csak magukra, saját találékonyságukra, saját eszközforrásaikra támaszkodhatnak – mondta Raffai Mária, majd hozzátette: – A beszűkölő piac nagy nehézségek elé állít bennünket, a községi támogatás sokunk számára mentőövet jelent a piacon való fennmaradásra. Alapeszközök beszerzésére pályázott mindenki, fejleszteni szeretnénk, hogy új termékekkel tudjunk jelentkezni, és meg tudjunk felelni a piac újabb és újabb kihívásainak. Már 26 éve vagyok önálló vállalkozó, de eddig soha nem kaptam semmilyen támogatást. A fiatalokat kell támogatni, de a meglévő vállalkozások számára is jól jön a segítség, hiszen kitolódik a nyugdíjkorhatár, ezért tovább kell talpon maradniuk, nem vonulhatnak nyugdíjba. Az életképes vállalkozásokba érdemes befektetni. Alapeszköz vásárlására költöm a támogatást, ami lehetővé teszi számomra új munkaerő alkalmazását már a következő hónaptól – mondta Mária, aki virágüzletet működtet, virágok és a belőlük készült termékek forgalmazásával foglalkozik kicsiben és nagyban.

A községi gazdaság- és vállalkozásfejlesztési költségvetési pénzalapból mikro- és kisvállalkozásoknak szánt vissza nem térítendő eszközök odaítélésére április 4-én kiírt nyílt pályázat alapján az alábbi vállalkozások kaptak 150 000-től 500 000 dinárig terjedő összeget: Kris and Roll Kft., Microcer Kft., Tiska Laguna – Gojko V. PR, AS Frigo Kft., SR Autoservis Profi, Floramarket Kft., ABT Šped Kft., Fotografika Dragan Vuković PR, SR Hidromatik, SZTUR Riki Đorđe Todić PR, Krin-Wood Kft. és Tehnoferum Kft.