2024. április 26., péntek

Kijárási tilalom a törökországi Diyarbakir tartományban

A török hatóságok 16 településen rendeltek el 24 órás kijárási tilalmat a főként kurdok lakta délkelet-törökországi Diyarbakir tartományban - közölte csütörtökön a tartományi kormányzó.

A közlemény szerint a korlátozó intézkedést azért rendelték el, mert a török biztonsági erők a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezet tagjai után kutatnak a Silvan város körüli dombságban és erdőségben.

A PKK és a török kormány közötti tűzszüneti megállapodás két év után tavaly júliusban omlott össze, azóta fokozódtak a harcok a kurd fegyveresek és a török biztonsági erők között az ország déli területein.

Ankara szerint több ezer szakadár és mintegy félezer török katona és rendőr, jogvédő szervezetek szerint pedig mintegy 400 civil vesztette életét a konfliktusban. A PKK 1984 óta folytatott fegyveres harcot a kurd autonómiáért, a 2014-ben létrejött tűzszünet a három évtizedes vérontás lezárását célozta.

A diyarbakiri kormányzó közleménye szerint a kijárási tilalom ideje alatt a Silvan körüli területeket lezárják. "Fontos, hogy az állampolgárok betartsák a tiltást saját életük és tulajdonuk védelmének az érdekében" - hangsúlyozza a közlemény.

A délkeleti tartományban tavaly novemberben váltak a kijárási tilalmak egyre gyakoribbá, hírforrások és jogvédő szervezetek is többször arról számoltak be, hogy - a harcokat leszámítva - az olykor hónapokig hatályban lévő korlátozó intézkedések gyakorlatilag élhetetlenné tették az érintett településeket.

A New York-i székhelyű Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet a héten azzal vádolta meg a török kormányt, hogy útját állja a tilalmak során állítólagosan elkövetett jogsértések független kivizsgálásának. A jogsértések között civilek megölése, jogellenes kilakoltatása és magántulajdon lerombolása szerepel.

Török biztonsági források eközben arról számoltak be, hogy a belügyminisztérium a Mardin tartománybeli Mazidagi város két alpolgármesterét távolította el. Az ügyészség ugyanis azt vizsgálja, hogy a tisztviselőknek köze lehet-e egy július 9-i robbantásos merénylethez, amelyet egy önkormányzati gépjárművel hajtottak végre.

Az utóbbi egy évben a török hatóságok 22 polgármestert börtönöztek be és 31-et távolítottak el tisztségükből a PKK állítólagos támogatása miatt. A tisztviselők mindannyian a kurd Demokratikus Régiók Pártja (DBP) tagjai.