2024. április 26., péntek

Hétszázan távoznak a Fiatból

A végkielégítés 4800–14 000 euró

A kragujevaci Fiat Chrysler Automobile gépkocsigyár 3200 dolgozója közül ezentúl csupán 2500-en maradnak, mert 700-an döntöttek úgy, hogy végkielégítés kifizetése ellenében önként elhagyják a vállalatot – nyilatkozta Zoran Marković, a Fiat gépkocsigyár munkásainak érdekeit képviselő Önálló Szakszervezeti Szövetség elnöke a vállalatban folyó átszervezési program kapcsán.

– Keserű szájízzel közlöm, hogy a szociális program a végére ért. A Fiattól a gyártáscsökkentés miatt hétszázan mentek el, a gyárral együtt dolgozó cégektől pedig csaknem 600-an. A termelés immár csak két műszakban folyik, és naponta 400 autót gyártanak le azok az alkalmazottak, akik maradtak – magyarázta a szakszervezeti elnök, aki elmondta, hogy a volt dolgozók 4800 eurótól akár 14 ezer euróig terjedő végkielégítést is kaphatnak.

A szakszervezeti vezető szerint a 700 és a 600 állás nélkül maradt dolgozó komoly gazdasági teher is lehet Kragujevacnak, ezért reméli, hogy a Fiat új munkamodellje előrelendíti az autóipart a városban.
Marković abbéli reményének is hangot adott, hogy csakugyan beteljesülnek az ígéretek és egy új autóipari cég létesül a városban, és hogy a Fiatban új modellt is gyártani fognak, így az állás nélkül maradt dolgozók munkalehetőséghez jutnak.

Az érdekképviseleti vezető elmondta, hogy a dolgozók önként távoztak a gyárból, viszont nem mindenki volt boldog.

– Később kérvényeztük, hogy előre megfogalmazott terv szerint történjenek az elbocsátások, így többen döntöttek az önkéntes távozás mellett. Senki sem volt munkaerő-felesleg a gyárban, csupán arról volt szó, hogy az olaszországi Torinóból, a Fiat központjából utasítás érkezett: ezután csak két műszakban folyik a termelés a gyárban – fejezte be Marković.