2024. április 26., péntek

Program az állami földekről

A községi képviselő-testület üléséről

Bő két hete, hogy a községi tanács kezdeményezésére a községi képviselő-testület levette 3. ülésének napirendjéről a mezőgazdasági földek védelméről, rendezéséről és használatáról szóló 2016. évi programot. A jelzett időig ugyanis nem érkezett meg a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium jóváhagyása. Az állami tulajdonban levő földekkel az illetékes minisztérium rendelkezik, az adja használatra a bérlőknek a helyi önkormányzatok évi programjai szerint, amihez szükséges a minisztérium beleegyezése. Nos, mivel időközben a jóváhagyás megérkezett, az idő pedig sürget, a képviselő-testület múlt pénteki, 4. ülésének napirendjén érdemében csak a program elfogadása szerepelt.

Mielőtt azonban a képviselők rátértek volna a napirend elfogadására, Pásztor Róbert, a testület elnöke arról értesítette a megjelenteket, hogy Urbán Izabellát, aki a VMSZ–VMDP listájáról nyert mandátumot, Đuro Žiga polgármester június 29-én kinevezte a társadalmi kérdésekben illetékes tanácsadójává, s ezzel a VMSZ-es képviselőnek a mandátuma is megszűnt. Helyét a képviselő-testületben a választási listáról szintén a VMSZ-es Kalmár Zoltán foglalta el.

Az állami földekről szóló 2016. évi programot Sonja Todorović, a községi tanács mezőgazdasági reszortfelelőse ismertette. Elmondta, hogy az új mezőgazdasági törvény már nemcsak a határban levő állami, mezőgazdasági földeket veszi nyilvántartásba, hanem azokat az állami telkeket is, amelyek a települések határain belül vannak, használóik pedig konverzió útján még nem vették tulajdonukba. Ezzel ugyanis a korábbi 2100 hektár helyett most mintegy 2900 hektár került olyan státusba, ami állami földnek mondható. Ebből mintegy 800 hektár kertnek és udvarnak tekinthető.

– Az a gond, hogy Temerinben nagyon kevés az állami föld – nyilatkozta lapunknak Gusztony András, a községi tanács tagja –, az Almex-Petőfi nagybirtok viszont, amely jószágállománnyal is rendelkezik, az illetékes felügyelő megállapítása szerint több mint 1100 hektár bérlésére lenne jogosult. Lényegében többre, mint amennyi összességében árverésre kerülhet, ebből pedig az következik, hogy mazsolázhatnak a temerini állami földekből, és csak néhány kisebb parcella marad a temerini gazdák számára.

A bérbe adható földeket 141 komplexumba csoportosították, Temerinben 53, Szőregen 67, Járekon pedig 21 tagba. A bérleti díjból kívánják finanszírozni az utak építését és karbantartását a határban, a sárlerázók építését, a mezőőrszolgálat fenntartását és az erdőtelepítést.