2024. április 26., péntek
DALLASI RENDŐRGYILKOSSÁGOK

A likvidált orvlövész fehéreket akart ölni

A rendőri túlkapások elleni tüntetés alatt orvlövész nyitott tüzet a rendőrökre az egyesült államokbeli Dallasban csütörtök este, amikor öt rendőr meghalt, hét megsebesült, két civil pedig könnyebb sebesüléseket szenvedett. Az elkövető fehéreket, különösképpen fehér rendőrtiszteket akart ölni. A rendőri túlkapás elleni békés tüntetésen kitört fegyveres erőszakot az Egyesült Államok elnöke mellett számos közszereplő is elítélte. Miközben országszerte megemlékezéseket tartottak a Dallasban történt lövöldözés miatt, több szövetségi államban tüntettek a rendőri túlkapások ellen is.

A rendőrgyilkosságok feltételezett elkövetője a 25 éves Micah Xavier Johnson, aki az amerikai hadsereg Afganisztánt megjárt tartalékosa volt, a rendőrökkel folytatott tárgyalások során azzal indokolta tettét, hogy felháborították az utóbbi héten történt rendőri túlkapások, amelyeknek két fegyvertelen fekete amerikai volt az áldozata. A rendőrök végül egy robotra erősített robbanószerkezettel likvidálták. David Brown dallasi rendőrfőnök hangsúlyozta, hogy a hatóságoknak nem volt más megoldása, mint megölni az elkövetőt.

A rendőrség házkutatást tartott Micah Johnson lakásában Mesquite-ben, Dallas egyik elővárosában. A férfi lakásán fegyvereket, lőszereket, golyóálló mellényeket, bomba készítéséhez szükséges anyagokat találtak, valamint egy naplót is, amelyben gondosan feljegyzett magának különféle harci taktikákat. Minderről a dallasi rendőrség péntek délutáni közleményében számolt be, hangsúlyozva, hogy Micah Johnson korábban nem került a rendőrség látóterébe, nem voltak gyanús ügyei. Micah Johnsonról azonban az is kiderült, hogy az egyik közösségi portálon fehérek ellen intézett kirohanásokat, különösen egy-egy rendőri túlkapás után. A Facebookon a kedvencei között volt az Afrikai Amerikai Védelmi Liga nevű szélsőséges szervezet, a Mississippi Fekete Párducainak szervezete, illetve a Dallasban alapított Új Fekete Párducok nevű szerveződés is. Johnson afroamerikai, középiskolát végzett, a hadseregben pedig két szakmát is kitanult: kőműves és ács lett. Sajtóértesülések szerint a férfit azért küldték haza az afganisztáni szolgálatból, mert szexuálisan zaklatta az egyik női katonatársát.

Barack Obama amerikai elnök varsói sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, Amerika nem olyan megosztott, mint azt sokan sugalmazzák, majd hozzátette: „az amerikaiak, bármilyen legyen is bőrük színe, jogosan háborodnak fel a rendőrség elleni megbocsáthatatlan támadások miatt, történjenek azok Dallasban vagy bárhol másutt”. Leszögezte, hogy a dallasi lövöldöző, aki afroamerikai volt, ugyanúgy nem képviseli az amerikai feketéket, mint ahogyan az a fehér ember sem képviseli az amerikai fehéreket, akit a charlestoni templomban elkövetett és sok fekete áldozatot szedő tavalyi merénylet miatt helyeztek vád alá. Az elnök arról beszélt, hogy miközben „fájdalom, düh, zűrzavar” uralkodik az Egyesült Államokban, „abban egyetértés van, hogy ne így éljenek a közösségek”. Leszögezte: „nem ilyen amerikaiak akarunk lenni”. Hangsúlyozta, hogy a fajgyűlöletet nem lehet egyetlen nap alatt kiirtani, de ehhez, mint fogalmazott, „elvetettük a magokat”. Elutasította azokat a felvetéseket, melyek szerint az 1960-as évekhez, a polgárjogi mozgalmak éveihez hasonló helyzet volna kialakulóban, szerinte a történelem nem ismétli önmagát.

Dallason kívül egyébként az Egyesült Államokban három másik helyen is rálőttek rendőrökre csütörtökön és pénteken, ezen esetek egy részét valószínűleg ugyanúgy a feketék elleni rendőri túlkapások váltották ki, mint a dallasi rendőrgyilkosságokat – közölték a hatóságok. Tennessee államban csütörtökön reggel egy férfi belőtt egy szálloda ablakán, és halálosan megsebesített egy női alkalmazottat. Ezután egy autópályán tűzpárbajba bocsátkozott rendőrökkel, akik közül többet megsebesített. A támadó maga is megsebesült, majd letartóztatták. Pénteken is rálőttek rendőrökre a Missouri állambeli St. Louisban és a Georgia állambeli Valdostában, mindkét helyen egy-egy rendőr sebesült meg.

Miközben országszerte megemlékezéseket tartottak a Dallasban történt lövöldözés miatt, több szövetségi államban tüntettek a rendőri túlkapások ellen is. Békés tüntetés volt Washingtonban – ahol a protestálók az igazságügyi minisztérium épülete előtt gyülekeztek –, Baltimore-ban, Detroitban, Pittsburghben, Atlantában, Los Angelesben, San Franciscóban és Sacramentóban is. Los Angelesben az ismert rapper, Snoop Dogg vezette a tüntetők menetét, amely a rendőrség központjánál találkozott a város rendőrfőnökével és Eric Garcetti polgármesterrel. San Franciscóban az „Állítsák le a rasszista rendőrterrort!” felirattal vonultak mintegy kétezren a városháza elé. Chicagóban a tüntetők Obama elnök ottani lakása előtt skandáltak. Jedidiah Brown polgárjogi aktivista beszédében arról szónokolt, hogy Obama elnök többet tehetne a fehér rendőrök áldozatául eső afroamerikaiak megvédéséért. Erőszakba fulladt viszont a tüntetés Louisiana fővárosában, Baton Rouge-ban, az arizonai Phoenixben és a New York államban lévő Rochesterben. Phoenixben a rendőrök összecsaptak a tüntetőkkel, hat civilt sebesülésekkel szállítottak kórházba. Rochesterben szintén összecsapások voltak, két helyi riportert a rendőrök letartóztattak, de aztán a rendőrség bocsánatot kért tőlük, és szabadon engedte őket. Mindkét riporter egyébként afroamerikai volt.

William Johnson, az amerikai rendőrszervezetek szövetségének vezetője szerint az Egyesült Államokban „háború folyik a rendőrök ellen”, és ezért ő Barack Obama elnököt okolja több republikánus politikushoz hasonlóan. William Johnson a Fox televízió egyik műsorában beszélt erről, amikor arról kérdezték, hogy vajon a rendőrök nem váltak-e egyre inkább célpontokká. „Abszolút így van. Háború folyik a rendőrök ellen és az Obama-kormányzat ebben a háborúban Neville Chamberlainként viselkedik” – válaszolta. William Johnson hosszasan fejtegette, hogy miben tartja felelősnek az Obama-kormányzatot. Szerinte a szövetségi szervek és minisztériumok – kivált az igazságügyi tárca – mindig enyhíteni akarják a feszültségeket, kisebbítik az erőszakos bűncselekmények jelentőségét. Eddig soha nem ítélték el a Fekete életek számítanak nevű civil mozgalmat, amely nyíltan rendőrök megtámadására és megölésére szólít fel, és közben az ország gondjaiért a rendőrséget hibáztatja. Johnson szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy olyan légkör alakuljon ki, amelyben megtörténhetett a dallasi tragédia.
Az Obama-kormányzatot és személy szerint Obama elnököt mások is élesen bírálták a dallasi rendőrgyilkosságokat követőn. Arkansas állam volt kormányzója, Mike Huckabee – szintén a Fox televízióban – arról beszélt, hogy a dallasi vérengzés másnapján szívesebben látott volna Obamától olyan beszédet, amilyet Ronald Reagan elnök mondott a Challenger légikatasztrófája után 1986-ban. „Az elnöknek olyan beszédet kellene mondania, amelyben arra emlékeztet, ami összeköt, és nem elválaszt bennünket” – fogalmazott Huckabee. Newt Gingrich, a képviselőház volt republikánus elnöke, akit gyakran emlegetnek Donald Trump lehetséges alelnökjelöltjeként, arról beszélt, hogy Obama kudarcot vallott az ország egyesítésében. „Az elmúlt napok szörnyűségesek voltak Amerika számára, és ennek végre rá kell ébresztenie bennünket arra, hogy valami mélységesen elhibázott és rossz ebben az országban. Tisztességes és nyílt párbeszédre van szükség, vagy a dolgok még rosszabbra fordulnak” – hangsúlyozta Gingrich.

Mindeközben szombaton este újabb rendőrgyilkosságokkal fenyegették meg a dallasi rendőr-főkapitányságot, és emiatt a város egész területén fokozták a biztonsági intézkedéseket. A dallasi rendőr-főkapitányságra névtelen üzenet érkezett arról, hogy egy houstoni csoport rendőröket akar megtámadni, illetve meggyilkolni Dallasban. A fenyegetés miatt a rendőrség fokozta a biztonsági intézkedéseket szerte a városban. Monica Cordova hadnagy, a rendőrség szóvivője arról tájékoztatta az újságírókat, hogy az intézkedéseket csupán elővigyázatosságból hozták meg. Később azonban a rendőrség a Twitteren cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint újabb lövések dördültek volna el abban a parkolóházban, ahol Micah Johnson lövöldözött.