2024. április 26., péntek

Nyolc kilométernyi vezeték épül

A Palicsot ellátó gázvezeték a közeljövőben ellátja majd az idegenforgalmat szolgáló beruházásokat – Továbbra is lehet ingyenesen csatlakozni a hálózatra

Nyolc kilométer hosszan fektet le vezetéket a Szabadkai Gázművek Palicson, a 15 millió dinárt érő beruházás célja pedig, hogy a település készen álljon a főterv megvalósítására, vagyis a medencék, szaunák, szállodák és egyéb tartalmak fogadására. A beruházásnak köszönhetően a település teljes idegenforgalmi részét el tudják látni elegendő energiaforrással.

Dragan Božinović, a Szabadkai Gázművek igazgatója lapunknak elmondta, ez a beruházás még 2013-ban megkezdődött, azóta minden évben egy kilométernyi szakaszt építettek meg. Az idén úgy döntöttek, a kisebb beruházások mellett eljött az ideje ennek a nagy befektetésnek, amely majd csak a közeljövőben hoz eredményeket.

– Az előző években felhalmozódott nyereség volt az, amire alapozva hoztuk meg a döntést, hogy a megszokott beruházások mellett egy komolyabb fejlesztésbe is belevágunk. A motiváció nem más, mint Palics főtervének megvalósulása, Palics mint idegenforgalmi terület fejlesztése. S figyelembe véve, hogy ennek a településnek a lakottabb része már ellátott gázzal, a jövőre gondolva azért döntöttünk úgy, hogy Palics másik oldalát, vagyis a jobb felét, a kerülőút mentén az idegenforgalmi területig, ellássuk megfelelő mennyiségű energiaforrással, s mindenképp annyival, amennyire a közeljövőben a fejlesztések miatt is szüksége lesz a településnek – magyarázta az igazgató.

Palics főtervének megvalósulásához nagy mennyiségű energiaforrásra lesz szükség (Fotó: Molnár Edvárd)

Palics főtervének megvalósulásához nagy mennyiségű energiaforrásra lesz szükség (Fotó: Molnár Edvárd)

A Szabadkai Gázművek igazgatója ismertette, hogy a mostani főterv, amelyet lassan, lépésenként meg is valósítanak, előirányoz 6600 négyzetméternyi szállodai területet, 3400 négyzetméternyi apartmanellátást, ehhez minden bizonnyal szükség lesz valamilyen fűtésre az idény nagy részében. Ezenfelül itt vannak a fürdők, szaunák, éttermek, kávézók, sportüzletek, gyorséttermek, igazgatósági épületek, golfpályák és egyebek. A főterv megvalósulásához tehát nagy mennyiségű energiaforrásra lesz szükség, a Gázművek pedig készen várja majd a beruházókat.

– Időben megkezdtük a beruházást, közbeszerzést írtunk ki, és két kivitelezőt választottunk, az egyik a szabadkai Terrax, a másik pedig a belgrádi Kablprojekt. Nagyon elégedettek vagyunk a kivitelezéssel, jelenleg a Đorđević-tanyánál zajlanak a munkálatok, és számításaink szerint két héten belül be is fejeződnek – tudtuk meg Božinovićtól.

A Gázműveknek jelenleg csaknem kilencezer fogyasztója van (Fotó: Molnár Edvárd)

A Gázműveknek jelenleg csaknem kilencezer fogyasztója van (Fotó: Molnár Edvárd)

Továbbra is ingyenesen csatlakozhatnak a polgárok a gázhálózatra, amennyiben húsz méteren belül található ingatlanuk a hálózattól. A Szabadkai Gázművek az egyetlen gázszolgáltató az országban, amely ezt a lehetőséget felkínálja a jövőbeni ügyfeleinek.

– Körülbelül 120 kérvénnyel számolunk jelenleg. Tény viszont az is, hogy nagyon sokan élnek ezzel a lehetőséggel, beköttetik a gázt, holott a kötelezettségeiket nem teljesítik. A szerződés értelmében ugyanis még abban az évben, amikor a szerződéskötés megtörténik, el kell készíteniük a szükséges dokumentációt, ez mintegy száz euróba kerül, és meg kell teremteniük a megfelelő hálózatot, megvenniük a kazánt. Ez további mintegy nyolcszáz euró egy száz négyzetméteres ház esetében. Ezért kénytelenek leszünk szigorítást bevezetni, mégpedig, amennyiben a polgár a vezetékre való kapcsolódás mellett dönt, és mégsem teljesíti a vállalt kötelezettségeit, akkor leszereljük az órát és büntetést fizettetünk meg – mondta a kedvezmény kapcsán az igazgató.

A Gázműveknek egyébként jelenleg csaknem kilencezer fogyasztója, és összesen hatszáz kilométernyi vezetéke van városszerte.