2024. április 26., péntek

A versenyhivatal döntésére várnak

A zentai cukorgyárnak „nincs gazdája” – Készülni kellene a kampányra – A dolgozók elkeseredettek a beállt helyzet miatt

Folytatódik a zentai cukorgyár kálváriája. A tartomány legnagyobb cukortermelő vállalatának a dolgozói a köztársasági versenyhivatal döntésére várnak, ettől függ, hogy a nagy múltú cég folytathatja-e a működését, és az itt dolgozók megőrizhetik-e a munkahelyüket. A dolgozók elkeseredettségükben petíciót is megfogalmaztak, amelyet a versenyhivatal elnöke, a zentai önkormányzat és a Szerbiai Önálló Szakszervezetek Szövetsége mellett a szerb és a tartományi kormánynak, az illetékes minisztériumnak, a Regionális Gazdasági Kamarának, Aleksandar Vučić miniszterelnöknek és Tomislav Nikolić köztársasági elnöknek is eljuttattak. Konkrét választ viszont ez idáig egy helyről sem kaptak.

Bizonytalan, hogy lesz-e őszre kampány (Gergely József felvétele)

Bizonytalan, hogy lesz-e őszre kampány (Gergely József felvétele)

A zentai vállalat dolgozóinak a kálváriája azután kezdődött, hogy a Miodrag Kostić MK csoportjába tartozó Sunoko megvásárolta az addig olasz kézben lévő üzemet. A vásárlást viszont a gazdasági versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia, ugyanis a zentai gyár megvételével Kostićnak a cukorpiacon levő részesedése a háromnegyedére nőtt. A vásárlás előtt a szerbiai piacon jelen lévő három termelő között a következőképpen alakultak a viszonyok: a Sunoko a Verbászon, Antalfalván (Kovačica) és Pecsincén (Pećinci) lévő üzemeivel a piacnak mintegy 50, a Helenic Sugar a cservenkai és a zsablyai gyárával 30, az olasz SFIR vállalat pedig a zentai cukorgyárával 20 százalékos arányban volt jelen a piacon. Vagyis a zentai gyár megvásárlásával Kostić 70 százalékos részesedést szerzett.

Miután kitudódott, hogy a vállalat az MK birodalom része lett, a gazdasági versenyhivatal vizsgálatot indított az ügyben, s 120 napjuk van a döntésre. Gombos Zsolt, a vállalat szakszervezetének elnöke szerint a számításaik alapján e hónap végén jár le ez a határidő.

– Emiatt vagyunk abban a helyzetben, hogy nincs gazdánk – jegyezte meg a szakszervezet elnöke. Elmondta, hogy a zentai cukorgyár még nem a Sunoko tulajdona, a gazdasági versenyhivatal ugyanis nem döntött az ő javára, az olasz cég viszont visszament a hazájába, s így nincs tulajdonosa a gyárnak.

– Időközben az összes bank megijedt, hogy ki törleszti majd a gyár adósságait, a bedolgozó cégeknek járó pénzt, illetve a következő kampányhoz megrendelt alkatrészeket és termékeket, és automatikusan zárolták a gyár folyószámláját, az erre bejövő pénzt, illetve a gyár által előállított cukrot pedig elviszik, emiatt alakult ki ez a kilátástalan helyzet.

Gombos hozzátette, hogy időközben a német–osztrák, Csehországban, Magyarországon, Szlovákiában, Romániában és Ausztriában is cukorrépa-feldolgozó üzemekkel rendelkező Agrana Beteiligungs-AG multinacionális vállalat június 29-én Kostićtól megvásárolta a Sunoko részvényeinek 51 százalékát, így a cég dolgozói abban bíznak, hogy a gazdasági versenyhivatal most már jóváhagyhatja a gyár működését. Ott van a kutya elásva, hogy a versenyhivatalnak felül kell vizsgálnia ezt az adásvételt is, s az EU illetékes szerveinek is jóvá kell hagyniuk, ami minden bizonnyal megint két-három hónapos várakozást jelent, a cukorrépakampány ideje pedig rohamosan közeledik – ecsetelte Gombos. Hozzátette, hogy petíciójukkal az illetékeseket szeretnék megsürgetni, hogy a vállalat és a dolgozók érdekében mielőbb döntést hozzanak.

– Amióta az egész hercehurca tart, a cukorgyár dolgozói körében eluralkodott a kilátástalanság és a félelem – mondta a szakszervezet elnöke. Hangsúlyozta: a legnagyobb gond az, hogy a versenyhivatal vár a döntésével, pedig az üzemet fel kellene készíteni a kampányra.

– A gyárban lenne munka és munkaerő is, pénzük viszont nincs erre – jegyezte meg a szakszervezet elnöke. A munkásokat elküldték évi szabadságuk és szabadnapjaik kihasználására, s emiatt ijedtek meg sokan, hogy vége a nagy múltú gyárnak.

– Kilátástalan a helyzet, nem tudjuk, hogy mikor és milyen lesz a döntés – jegyezte meg a szakszervezet elnöke.

A dolgozók mellett tanácstalanok a cukorrépa-termelők is, akikkel ezen a héten tárgyal majd a gyár vezetősége, de Gombos szerint a répát valamelyik gyár biztosan feldolgozza, és ki is lesznek fizetve a termelők. A kérdés csupán az, hogy a termést Zentára hozzák-e, vagy teherautókkal továbbviszik másik üzembe.

A szakszervezeti elnök szerint ha a zentai üzem javára dönt a versenyhivatal, akkor a kampány még elkezdődhet, de a terveik ellenére nem augusztus derekán vagy szeptember elején vágnának neki a cukorrépa feldolgozásának, hanem később. Ha ugyanis megérkeznek a termelési anyagok, akkor a gyárban el tudják indítani a feldolgozást.

A zentai cukorgyár 1961-ben, vagyis 55 évvel ezelőtt kezdte meg a működését, és 2002-ben került a SFIR Spa Cesena olasz multinacionális vállalat tulajdonába. Az évek során a gyár folyamatosan fejlődött és korszerűsödött, ez idáig sikeresen üzletelt, és számos elismerésben is részesült – ecsetelte Gombos. Beszámolt arról is, hogy gyárban a tavalyi év utolsó napján 175 munkás dolgozott, akik közül 151-en állandó, 24-en pedig határozott időre voltak felvéve, a kampány ideje alatt további 250 idénymunkást is alkalmaztak.

A gyár 2004-től 2013-ig nyerseségesen üzemelt, de a cukor árának a hazai és az uniós piacon történt csökkenése miatt tavalyelőtt a többi cukorfeldolgozóhoz hasonlóan a zentai is nagy veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Annak ellenére, hogy tavaly az európai piacon stabilizálódott a cukor ára, a zentai gyár még nem tudta kiheverni az ár korábbi ingadozását, és veszteségesen zárta a tavalyi évet. Az olasz cég is emiatt vonult ki a szerbiai piacról.