2024. április 26., péntek

Ma kezdődik az EXIT!

A szervezők az idén is rekordok döntésére számítanak

Ma este nyitja meg tizenhetedik alkalommal kapuit az EXIT fesztivál, a helyszín ezúttal is Pétervárad, vagyis a vár környéki terület. A péterváradiak már jobbára tegnap zsörtölődni kezdtek a már akkor is meglehetősen önfeledten ünneplő, a jegyátvevő helyek előtt tolongó fiatalok miatt.

Érkeznek az EXIT sátortábor vendégei (Dávid Csilla felvétele)

Érkeznek az EXIT sátortábor vendégei (Dávid Csilla felvétele)

A szervezők az idén is több rekord megdöntésére számítanak, akik már a fesztivál kezdete előtt arról adtak hírt, hogy több mint harmincezer elővételes jegy kelt el, ez eleve rekordnak számít. Továbbá arról is felröppentek információk, hogy még több külföldi vendég jön majd, mint mostanáig.

Dušan Kovačević, a fesztivál főszervezője már előzőleg bejelentette, arra számít, hogy az idei négy nap mutatói minden eddigit felülmúlnak.

Az állam által is támogatott rendezvény a főszervező szerint már csak azért is fontos (és támogatásra is jogosult), mert évente csaknem 15 millió eurót hoz a székváros gazdaságának.

– Az sem mellékes, hogy a nemzetközi sajtóorgánumok is figyelemmel kísérik a négynapos bulit, amely gyakorlatilag világszintű reklámot jelent nemcsak Újvidéknek, hanem Szerbiának is – magyarázta a főszervező.

A fesztivál látogatói számára a rendezvény ideje alatt ingyenes városi buszokat és taxikat is szerveznek, valamint naponta indítanak ingyenes járatokat Újvidék és Belgrád között.

A 2000 óta minden nyáron megtartott rendezvénynek (amely az első évben inkább az akkori rezsim elleni diáktüntetés volt, mintsem Kelet-Európa legnagyobb díjnyertes fesztiválja) eddig több mint 2,7 millió látogatója volt, tehát évente, átlagban csaknem kétszázezer napi fesztiváli belépőjegyet adtak el. A bulizni vágyók az idén is több mint hatvan országból érkeznek, általában britek és az ausztráliaiak képezik a külföldiek „kemény magját”.

A fesztivál varázsának egyik meghatározó aspektusa kétségen kívül maga a helyszín. A vár építését 1692-ben kezdték meg, udvarainak kanyargós és dombos utcái, valamint az eldugott zugaiban meghúzódó színpadok egyedi arculatot kölcsönöznek a rendezvénynek. Arról nem is beszélve, hogy a vár udvarának egyes helyszíneiről gyönyörű kilátás nyílik a városra, a tömör várfalak pedig kellőképpen elnyelik a zajt, szigetelik a hangzavart – a színpadok között nincs zavaró áthallás.