2024. április 26., péntek
ATLÉTIKA-EB

Márton ezüst-, Dudaš bronzérmes

Mihail Dudaš a belga Thomas van der Plaetsen és a cseh Adam Helcelet mögött harmadik lett a tízpróbázók versenyében az amszterdami atlétikai Eb-n. A belga versenyző 8218 ponttal nyerte meg a számot, Helcelet 8157 ponttal lett második, míg a harmadik helyezett Dudaš 8153 pontot gyűjtött.

Ivana Španović csak egy ugrás erejéig szerepelt a női távolugrás selejtezőjében. Az ezüstérmet védő és aranyat rohamozó újvidéki atléta azonnal 690 centimétert teljesített, így nemcsak a döntőhöz szükséges 660-at szárnyalta túl bőségesen, hanem mai ellenfeleinek is tudtára adta, hogy ezúttal a titulust nem engedi át – a döntőt 19.20-kor kezdik.

Márton Anita ezüstérmet nyert súlylökésben az amszterdami szabadtéri atlétikai Európa-bajnokságon. A döntőben az első hely kérdése már a nyitósorozatban eldőlt, a német Christina Schwanitz ugyanis 20,17 méterig repítette a súlygolyót, és ez az eredmény több mint fél méterrel jobb – a mezőny második legjobbjának számító – Márton országos csúcsánál (19,48 m). Márton Anita bemelegítésként 17,79 méterrel kezdett, majd a másodikra elért 17,52 méteres eredményével a második helyre lépett előre, és a verseny végéig ott is maradt. A Békéscsabai AC versenyzőjének legjobban a harmadik dobása sikerült, 18,72 méterig jutott, amit később már csak megközelíteni tudott (6. sorozatban 18,63 m). A bronzérmet a török Emel Dereli szerezte meg 18,22 méterrel.

A selejtezőkben indult többi szerbiai és magyar nem járt sikerrel, valamennyien gyönge eredménnyel az utolsók között zártak.

Az Eb első érmeit a női 10 000 m legjobbjainak osztották ki. A tapasztalt veteránok mezőnyében az alig ismert 19 éves török Yasemin Can nyert, aki 1996 decemberében Kenyában Vivian Jemutai néven látott napvilágot, tavaly kapta meg a török állampolgárságot, és március óta versenyezhet is új hazája színeiben, most pedig U23-as Európa-csúccsal lett bajnok. A címvédő 42 éves brit Jo Pavey 22 másodperces lemaradással 5. lett.