2024. április 26., péntek

Nagyüzem a Péterváradi várban

A szakemberek megkezdték az EXIT színpadjainak az összeszerelését, megnyílt a Strandon kialakított EXIT- tábor, minden a tervek szerint alakul, így csütörtökön végre elkezdődhet a világhírű zenei fesztivál.

Az EXIT fesztivált életre keltő műszaki megoldások korábban is élvonalbeliek voltak, az idén azonban egy teljesen új hangszórási rendszert alkalmaznak majd (Ótos András felvétele - archívum)

Az EXIT fesztivált életre keltő műszaki megoldások korábban is élvonalbeliek voltak, az idén azonban egy teljesen új hangszórási rendszert alkalmaznak majd (Ótos András felvétele - archívum)

Felgyorsultak az EXIT zenei fesztivál előtti előkészületek, a vár egy nagy építkezési területté változott az utóbbi napokban. A helyszínen dolgozó munkások elmondták a Dnevnik napilapnak, hogy minden a tervek szerint alakul. Folyamatosan érkeznek a felszerelést szállító teherautók, a fémkonstrukciókból színpadokat szerelnek össze, lassan a hangosítást is elhelyezik. Az idén az Anja Sound System (Eastern Acoustic Works) hangosító rendszert használják majd a zenei fesztiválon, jelenleg ez a világ talán legjobb hangtechnikai megoldása koncertekre.

– Az Anja Sound System teljesen új rend- szer, a hangot elektronikai úton továbbítja, semmi sem történik kézi irányítással. Július 7-én tartjuk az Anja nyilvános bemutatását, a szoftver segítségével beállítjuk, hogy milyen hanglefedettséget szeretnénk elérni, meddig és milyen erővel, és a rendszer gondoskodik a többiről. Szerbiában először használjuk majd ezt a rendszert, eddig csak az Egyesült Államokban próbálták ki koncerteken. Jelenleg a Maroon 5 együttes turnéján is ezt a rendszert alkalmazzák – mondta Vladimir Burić, a Main Stage rendszermérnöke.

A Strandon időközben megnyílt az EXIT- tábor, 3000–4000 vendég fogadására alkalmas. A szervező szavaiból ítélve majdnem biztos, hogy ki kell majd bővíteni a tábort, még nagyobb területre lesz szükség. A tábort hagyományosan a röplabdapályák mellett alakították ki, elkerítették, csak a táborlakók léphetnek be a területére. A táborlakók számára gondoskodtak tuskabinokról, meleg vízről, mozgó illemhelyekről, mosdókról, áramcsatlakozókról, különféle ételekről és italokról, valamint itt helyezkedik el az EXIT Shop is, ahol megvásárolhatók a sátorozáshoz szükséges kellékek. A táborban az idén is több önkéntes áll majd a látogatók rendelkezésére, segítenek, útbaigazítják őket, felügyelnek a tisztaságra és a rendre. A táborban a heti jegy ára 4500 dinár, a helyszínen kiváltható.