2024. április 26., péntek

Százharmincmillió dinár eszközbeszerzésre

Százhatvanhárom vállalkozó, illetve mikro- és kisvállalkozás kapott esélyt fejlődésre, építkezésre

Ismét szerződéskötésre hívta a Prosperitati Alapítvány a támogatottjait. A szabadkai új városházán ezúttal azzal a 163 személlyel írták alá ünnepélyes keretek között a szerződést, akik az első kiírási körben az egyéni vállalkozók, illetve a mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére kiírt pályázatra nyújtották be kérelmüket.

Pintér Attila nagykövet szerint az idén is újabb rekord dőlhet meg a kétoldalú kereskedelmi árucsere terén (Fotó: Molnár Edvárd)

Pintér Attila nagykövet szerint az idén is újabb rekord dőlhet meg a kétoldalú kereskedelmi árucsere terén (Fotó: Molnár Edvárd)

A jelenlevőket Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője és Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete köszöntötte. Az eseményt dr. Babity János, a Szabadkai Magyar Főkonzulátus főkonzulja és Farkas Imre külgazdasági attasé is megtisztelte jelenlétével.
Pintér Attila elismerően szólt a Prosperitati Alapítvány vezetőjének és munkatársainak munkájáról. Amikor néhány hónappal ezelőtt megkezdődött a folyamat, az alapítvány gyakorlatilag a semmiből állt fel, mostanra viszont szakszerű csapattá nőtte ki magát – emelte ki a nagykövet.
– A magyar–szerb politikai kapcsolatokat immár huszonegy hónapja nem terheli nyitott, megoldatlan kérdés. Egyeseknek talán unalmasnak tűnhet ennek a ténynek az ismételgetése, viszont úgy vélem, rendkívül jó hallani, hogy a két ország kapcsolatait nem terhelik nyitott kérdések. Ez azért is jó, mert lehetőség nyílik arra, hogy más témákkal foglalkozzunk, jelen esetben a kereskedelemmel, a gazdasággal és a beruházásokkal. Az elmúlt két évben, 2014-ben és 2015-ben, újabbnál újabb rekordokat sikerült megdönteni a kétoldalú kereskedelmi forgalomban. 2014-ben 1,7 milliárd euró, tavaly pedig 1,8 milliárd euró volt a forgalom. Ha megnézzük az idei év első két havának adatait, kijelenthetjük, hogy a kereskedelmi forgalom tovább erősödött: a Szerbiába irányuló magyar export 414 millió eurót tett ki, az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal növekedett, a Magyarországra irányuló szerbiai kivitel pedig 181 millió euró volt, nagyjából tíz százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakának mutatóit. Ha tartani tudjuk ezeket a tendenciákat, hiszem, hogy az idén is újabb rekord dőlhet meg a kétoldalú kereskedelmi árucsere terén – fogalmazott
Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete szerint a Szerbia és a Magyarország közötti gazdasági kapcsolatok csupán komolyabb befektetésekkel fejlődhetnek érdemben. A Szerbiában megjelenő magyar befektetésekkel nem annyira elégedett, mint a kereskedelmi árucsere tekintetében jegyzett adatokkal, hiszen Magyarország jelenleg a tizenegyedik legjelentősebb külföldi beruházó Szerbiában – jegyezte meg a nagykövet, aki hiszi, hogy ha a magyar kormány gazdaságfejlesztési támogatása sikeres lesz, akkor néhány év leforgása alatt Magyarország a legjelentősebb külföldi beruházók egyike lehet Szerbiában.

Ezúttal Szabadkán1 63 személlyel írták alá ünnepélyes keretek között a szerződést (Fotó: Molnár Edvárd)

Ezúttal Szabadkán1 63 személlyel írták alá ünnepélyes keretek között a szerződést (Fotó: Molnár Edvárd)

Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője lapunknak nyilatkozva ezt a pályázati kiírást is sikeresnek nevezte. Az alapítványhoz csaknem 550 pályázat érkezett. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 550 vajdasági magyar vagy magyar résztulajdonú vállalkozás van, ez pedig a vállalkozói kedvről árulkodik – emelte ki Juhász Bálint.
– Összehasonlításképpen érdemes megemlíteni, hogy a tartományi gazdasági titkárság hasonló témakörben kiírt pályázatára Vajdaság 70 ezer kis- és középvállalkozása közül nagyjából ezer pályázat futott be. A számok összehasonlítása bizonyítja, hogy jó eredményt sikerült elérnünk. A tapasztalat az volt, hogy legtöbben megvárták a pályázati határidő utolsó napjait. A pályázati időszak elején úgy tűnt, hogy kevésbé sikeres pályázatról van szó, végül azonban az egyik legsikeresebb lett. A keretösszeg 130 millió dinár. Mint minden pályázatunkra, erre is Vajdaság egész területéről érkeztek beadványok, és a tartomány egész területéről vannak nyertesek, mind a nyolc irodából. Természetesen szám szerint Szabadkán és a Tisza mentén vették át a legtöbb pályázatot, illetve innen került ki a legtöbb nyertes. A kért összeget csak kivételes esetben csökkentettük – a támogatóval egyeztetve –, a legtöbben megkapták a teljes összeget. Vannak, akik néhány tízezer dinárt kértek, mások viszont a maximális összeget – ez a többi pályázat esetében is ugyanígy van. Támogatottanként ennél a pályázati kiírásnál legfeljebb 1 millió dinárt igényelhettek az érdekeltek. Szép számban vannak olyanok, akik ezt az összeget kérték, és olyanok is, akik ehhez a húsz százalék kötelező önrészt tették hozzá, de olyanok is, akik ennél sokkal nagyobb önrészt vállaltak – taglalta Juhász Bálint.
A Prosperitati Alapítvány ügyvezetője annyira sikeresnek tartja a mikro- és kisvállalkozások eszközbeszerzésére kiírt pályázatot, hogy értékelése szerint jövőre megismételhetik a kiírást. Ehhez persze hivatalos kiértékelésre és a támogató beleegyezésére is szükség van – fűzte hozzá.
Pénteken szintén Szabadkán, az új városházán szervezik meg a Prosperitati Alapítvány első körben meghirdetett pályázatainak utolsó szerződéskötését. A mezőgazdasági gépek és kapcsolható eszközök vásárlására kiírt pályázaton 1310 termelő versengett a támogatásért, amelyet végül 473 mezőgazdasági termelő nyert el.

Új részleget nyithat
A tornyosi Huszár Zsolt asztalosműhely tulajdonosa. A pályázaton elnyert támogatásból két munkagépet vásárol. Ezeknek köszönhetően nemcsak a műhely termelékenységi mutatóit teheti jobbá, hanem új szolgáltatásokat is felkínálhat majd a vásárlóknak. Mivel eddig nem volt megfelelő munkagépe, nem tudott bútorlapokat szabni, a támogatás összegéből viszont a szükséges gépre is futja – nyilatkozta az újságíróknak, hozzátéve, hogy a műhelyben új termelési részleget is nyithat. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy idővel új munkásokat alkalmaz.