2024. április 26., péntek
Dombosi történetek – Remix irodalmi fesztivál

Irodalom a pincében

A csütörtöki kezdés után a Dombosi történetek – Remix irodalmi fesztivál egész hétvégén tárt kapukkal várta vidékünk irodalomkedvelőit. A programban ezúttal is számos hazai és magyarországi szerző szerepelt. Pénteken a költő, szerkesztő, fordító, képzőművész Fenyvesi Ottó volt a fesztivál vendége. Vele Dancsó Andrea beszélgetett új kötete, a Minimum Rock & Roll kapcsán, amelynek ciklusai az évszakok és a magyar kártya legerősebb lapjai nyomán állnak össze. A beszélgetés során szóba került ezenkívül a költő több ciklusa, többek között a szociográfiai jellegű írásai, amelyekben elfeledett vajdasági falvak nyomába ered a szerző, de hallhattunk a lázadásról és a nemzedéki tudatról is. A nap második vendége Patak Márta volt, akinek számos spanyol és olasz fordításkötete után a közelmúltban jelent meg az első, a Test mindent tud című regénye, amely könyv egyik igen fontos helyszíne Újvidék, és nagy szerepet kap benne a traumák feldolgozása is. A harmadik vendéget, Németh Gábort és legújabb kötetét, A mormota nyarát a moderátor, Patócs László úgy konferálta fel, mint egy fontos és jó szerzőt, és egy fontos és jó könyvet. Németh elbeszélésnek tarja művét, viszont a legtöbben a regény kifejezést használják vele kapcsolatban. A műben egy helyvadászt ismerhetünk meg, aki egy Byron halála utáni életéről szóló filmhez keresi a megfelelő helyszínt. A nap utolsó fellépője Ladányi István, jelenleg Veszprémben élő vajdasági irodalomszervező volt, akivel Komáromi Dóra beszélgetett. Ladányi beszélt a súlyos anyagi gondokkal küzdő ExSymposion című folyóiratról, amely közel jár a századik lapszámhoz, de szóba került a Séd című veszprémi helyi kritikai lap is. A beszélgetés során hangsúlyos szerepet kapott emellett a kritika és a fordítások fontossága is.

Szombaton két népszerű szerzővel találkozhattak a Dombos pincébe kilátogatók. Először a vajdasági költőnő, Terék Anna mutatkozott be, akinek ezúttal egy drámakötete jelent meg Vajdasági lakodalom címmel. Terék Kelemen Emese kérdéseire válaszolva beszélt arról, hogyan született meg első drámája, amely szintén helyet kapott a három drámából álló kötetben, arról, milyen élmény volt részt venni az általa írt mű színpadra állításának próbafolyamatában, a Tanyaszínházban jelenleg készülő darabjáról, de azt is elárulta, hogy drámaíróként (egyelőre) bátortalanabb, mint költőként. Őt Závada Pál követte, akinek legsikeresebb regénye a Jadviga párnája című alkotás. A szerzővel, aki szociológusként kezdte pályafutását, Szerbhorváth György beszélgetett, többek között a Kishegyes és Tóthkomlós közötti kapcsolatról. Závada látogatásának apropója legújabb, Egy piaci nap című regénye volt, amelyben a szerző a tőle megszokott módon női elbeszélőt alkalmaz, és egy 1946-ban egy kis faluban történt tragikus eseményeket idéz fel, amelynek áldozatai a település zsidó lakosai voltak.

A vasárnapi program Jódal Kálmán és Berényi Emőke beszélgetésével kezdődött, annak apropóján, hogy előbbinek, akit Újvidék retroavantgárd legendájaként aposztrofált moderátora, a közelmúltban jelent meg harmadik novelláskötete Die Liebe címmel, amelyben a szerző továbbra is redukált nyelvezettel és alulstilizált beszédmóddal dolgozik, de szóba került az idegenség is, valamint az is, hogy Jódal igazi íródinasztiából származik, hisz nagyanyját és édesanyját is számon tartja irodalmunk. Ezt követően egy kiállításmegnyitóra került sor, amelyben Bicskei Anikó, Szenti Lilla, Vass Szabolcs, Klájó Adrián és Varga Valentin műveivel találkozhattunk. Ezután a jelenleg gyermekirodalomban utazó Kollár Árpád, a Fiatal Írók Szövetségének elnöke A völgy, írta Tárkony című kötetének bemutatójára került sor Herédi Károly moderálásával, ugyanakkor különböző irodalompolitikai témák is felmerültek a beszélgetés során. Az irodalmi fesztivál utolsó programpontjaként a fiatal szerző, Gál Soma, aki a Kikinda Short fesztiválról érkezett Kishegyesre, mutatkozott be Sármesék című kötetével. A beszélgetést Patócs László vezette.

A rendezvény támogatója a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alap, a Fiatal Írók Szövetsége, a József Attila Kör és a Szépírók Társasága volt.