2024. április 26., péntek

Tovább csökkentek a barangolási díjak

Egyötödével csökkentek a barangolási díjak (roamingdíjak) július 1-jén a szerbiai, montenegrói, macedóniai és bosznia-hercegovinai polgárok esetében.

Az árcsökkenések annak a nemzetközi megállapodásnak a második fázisát jelentik, amelyet még 2014-ben Rasim Ljajić, a távközlési tárca vezetője írt alá a környező országok illetékes minisztereivel.

A miniszter a Tanjugnak adott nyilatkozatában elmondta, a szerződés értelmében az említett négy országban a barangolási kimenő hívások az eddigi 0,29 helyett 0,24 euróba kerülnek percenként, a bejövő hívásokért pedig az eddigi 0,09 helyett 0,07 eurót kell fizetni. Az SMS 0,08 euró az eddigi 0,09 helyett. Az internethasználat is olcsóbb lett, hiszen egy megabyte-nyi adat forgalma a korábbi 0,70 euró helyett jelenleg 0,45 euró.

A barangolási díjak csökkentése már második éve tart, eddig 70 százalékkal csökkentek, az utolsó csökkentés pedig a következő év júniusában várható. Ez azt jelenti, hogy három év után az egységes díjak elérik a szintet, amelyet egyébként az EU-s előírás megkövetel. Erre azonban a négy országot a 2014-ben aláírt nemzetközi megállapodás kötelezi.