2024. április 26., péntek

Kié lesz a gabona?

Az Aleksa Šantić Rt. dolgozói a zombori önkormányzat épülete előtt tiltakoztak a bejelentés miatt, hogy az állami földek bérleti díja fejében a város magának akarja a vállalat teljes idei gabonatermését. A mintegy száz dolgozót foglalkoztató mezőgazdasági vállalat 3000 hektár állami tulajdonban lévő szántót művel, az árenda fejében pedig több százezer euróval adós. A szakszervezeti vezetők szerint a helyi önkormányzat most be szeretné hajtani a tartozást, de nem pénzben, hanem természetben, noha a vállalat fölajánlotta, hogy három részletben törleszti a bérleti díjat. Az Önálló Szakszervezet képviselői szerint számos hatóság előtt vázolták a vállalat áldatlan helyzetét, de válasz sehonnét se érkezett.

Az Aleksa Šantić dolgozóinak tiltakozása (Fotó: Fekete J. József)

Az Aleksa Šantić dolgozóinak tiltakozása (Fotó: Fekete J. József)

– Jelentős földterületről van szó, és most a város le akarja aratni a búzánkat, el akarja venni az összest, ami számunkra végzetes. A gabona betakarításával a több mint 650 ezer eurós tartozást akarja behajtani az önkormányzat. Amennyiben ez megtörténik, mi megszűnünk létezni. A városi hatóság azt követeli, hogy arassuk le a búzát, és a termést az ő tárolójukba hordjuk, noha tudva levő, hogy nincsen más bevételi forrásunk. Arról senki nem gondolkodott el, hogy mi lesz velünk, a vállalat alkalmazottaival – panaszolta Ljiljana Matković, az Aleksa Šantić Rt. Önálló Szakszervezete végrehajtó bizottságának tagja.

A szakszervezet képviselőit fogadta Dušanka Golubović polgármester asszony, Jovan Keča mezőgazdasággal megbízott tanácstag, és Boris Bulović segédpolgármester.

– Az egyórás megbeszélés során megállapodtunk a bérleti díj kifizetésére tett javaslatainkról. Azt kérjük, hogy három részletben törleszthessük adósságunkat, és azt az ígéretet kaptuk, hogy mindent megtesznek, ami a hatáskörükben áll, és hogy tárgyalnak a mezőgazdasági minisztériummal. Először nyílt alkalmunk tárgyalni a helyi önkormányzattal, ígéreteket kaptunk, és bízunk ezek teljesülésében – nyilatkozta Aleksandar Petković, a vállalat Önálló Szakszervezete végrehajtó bizottságának elnöke.

A polgármester asszony kifejtette, hogy jobb lett volna, ha a vállalat igazgatói fordulnak az önkormányzathoz, de azok inkább az épület előtt maradtak.

– Úgy tartjuk, hogy mindent meg kell tennünk a helyi önkormányzat hatáskörén belül, és hogy minden dolgozónak munkakörében adott biztonsággal és megfelelő körülményekkel kell rendelkeznie. Amiben nem vagyunk illetékesek, azokat a kérdéseket az ágazati minisztériumoknak kell mérlegelniük és eldönteniük. A szakszervezeteknek és a dolgozóknak pedig a munkaadójuktól kell követelniük a jogaikat, így azoknak, vagyis a vállalat igazgatóinak kellett volna az önkormányzathoz fordulniuk. Az adósság három részletben történő törlesztésének javaslatáról a mezőgazdasági minisztérium dönt majd, mert a minisztérium jóváhagyása szükséges mindenhez, amit a helyi önkormányzat az állami tulajdonban lévő termőfölddel tesz – mondta Dušanka Golubović polgármester asszony, hozzátéve, hogy az önkormányzat, szem előtt tartva a mezőgazdasági vállalatban uralkodó helyzetet, elküldi a minisztériumnak a három részletben történő törlesztés mellett szóló indoklását.