2024. április 26., péntek

Horvátország kerítést emel, de nem tartja jó megoldásnak

A hivatalos horvát álláspont nem változott a tettek ellenére sem

Kerítést épít Horvátország a Szerbia és Horvátország közötti kiskőszegi (batinai) átkelő horvát oldalán – közölte újságírókkal az eszéki-baranyai körzeti rendőrség. A Večernji list beszámolója szerint szerda este ezért zárták le a forgalom előtt ezt a határátkelőhelyet. Hivatalos információ, közlemény szerdán nem látott napvilágot annak kapcsán, hogy miért döntöttek a kerítés kiépítése mellett a szomszédos ország hatóságai, a nemhivatalos források beszámolói szerint a szerb oldalon várakozó több száz migráns miatt tették meg ezt az intézkedést. A Nova TV úgy tudta, hogy az embercsempészet visszaszorítása érdekében foganatosított új intézkedésről van szó. A hírek szerint a fémkonstrukció két méter magas lesz, s tegnap későestére el kellett volna készülnie is. A fémkerítést a kiskőszegi híd közepe táján helyezik „üzembe”.

Csütörtökön a horvát belügyminisztérium végül közleményben ismerte el, hogy valóban kerítés készül a batinai hídon, melynek feladata meggátolni az illegális belépést a határellenőrzésről szóló törvénnyel összhangban. A minisztériumban arról számoltak be, hogy a mozgó fémkerítést bármelyik pillanatban aktiválni tudják az országba vezető útszakasz teljes lezárása céljából.

Ezen a környéken jelenleg nincsenek biztonsági jellegű kihívások – tette közzé a horvát belügyi tárca.

A mostani az első olyan eset, amikor Horvátország döntött kerítés felépítése mellett valamelyik szomszédos állammal közös határán. A régióban Magyarország, Szlovénia, Bulgária is folyamodott már korábban a migránsválság tetőzésekor efféle megoldásokhoz. Horvátország hivatalos álláspontja, ennek ellenére, nem változott – legalábbis ezt bizonyítja Ranko Ostojićnak, a szábor belügyi bizottsága vezetőjének kijelentése, mely szerint „a kerítések semmit sem oldanak meg, amit a magyar példa is mutat”. Hozzátette: „Hiába a szigorú törvények és a kerítés, Magyarország sem tudta teljesen megállítani a migránsok jövetelét.”

A szerb belügyminisztérium közleményében kifejtette, hogy nem kaptak hivatalos értesítést a kerítést létrehozásától a horvát állami szervektől. Arról számolt be a tárca, hogy a Bezdán–Kiskőszeg-átkelő csütörtökön a megszokott módon fogadta az utasokat.