2024. április 26., péntek

Budapest Poznan nélkül nem lett volna Budapest

Áder János: Az 1956-os lengyelországi és magyarországi események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét

Hatvan évvel ezelőtt, június 28-án tört ki az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc előzménye, a poznani munkásfelkelés. Az ebből az alkalomból tartott keddi poznani megemlékezésen Andrzej Duda meghívására Áder János köztársasági elnök is részt vett. A lengyel házelnök meghívására Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke vezetésével a magyar külügyi delegáció is képviseltette magát a lengyel nemzeti emléknapon.

Áder János köztársasági elnök az 1956-os lengyelországi és magyarországi forradalmi eseményekről szóló kiállítás megnyitóján Poznanban  (Fotó: MTI)

Áder János köztársasági elnök az 1956-os lengyelországi és magyarországi forradalmi eseményekről szóló kiállítás megnyitóján Poznanban (Fotó: MTI)

Az 1956-os lengyelországi és magyarországi események megmutatták a kommunista hatalom gyengeségét, a megtorlás ellenére akkor világossá vált, hogy ez a hatalom meg fog bukni – mondta el Áder János köztársasági elnök kedd délután Poznanban, miután Andrzej Duda lengyel köztársasági elnökkel találkozott.

„Mi volt a bűnük azoknak, akik 1956-ban Magyarországon utcára vonultak?” – tette fel a kérdést az elnök, majd megállapította: szabadságot, demokráciát, jobb megélhetést akartak.

„Hiába fojtották vérbe a magyar forradalmat, a lengyelek és a magyarok számára, a világ valamennyi polgára számára akkor világossá vált, hogy a kommunista hatalom meg fog bukni, mert hazugságra, elnyomásra épül” – jelentette ki.

Andrzej Duda lengyel elnök a találkozó után tartott sajtóértekezleten a két nép barátságáról beszélt.

„Bár több száz éves szálak kötik össze nemzeteinket, 1956-ban még szorosabbra fűződtek a lengyel–magyar kapcsolatok” – jelentette ki.

„Az 1956-os események évfordulója nagyon szomorú megemlékezés, mégis szép tanúbizonysága a lengyel–magyar barátságnak” – mondta a lengyel elnök.

„A poznaniak 1956. június 28-án elsőként mondtak nemet a kommunista hatalomnak, nemet mondtak a propagandára, a szegénységre, méltóságuk megtiprására” – szögezte le Andrzej Duda. Hozzátette: a magyarok, akik 1956 októberében „a lengyelek példáját követték, szintén a szabadságot követelték, mert fel akartak szabadulni a szovjet uralom alól.”

A lengyelországi Poznan 1956-os szerepvállalását méltatta Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke, miután megnyitotta a lengyel Szejmben a „Lengyelország–Magyarország. Történelem és emlékezés” című kiállítást.

A kormánypárti politikus az MTI-nek telefonon nyilatkozva kifejtette: a tárlat egyedülálló módon dolgozza fel a lengyel–magyar közös eseményeket. Kiemelte: a ma 60 éve kirobbant lengyel forradalom döntő módon befolyásolta a magyar forradalom kibontakozását, mint fogalmazott, „Budapest Poznan nélkül nem lett volna Budapest”.