2024. április 26., péntek

no ECOmment

Vasárnap délután a Zentai Magyar Kamaraszínház kiállítási termében no ECOmment címmel nyílt meg több fiatal művész környezetvédelmi témájú tárlata.

Fotó: Gergely Árpád

Fotó: Gergely Árpád

A kiállításon fotók, festményprintek, installációk és egy performance láthatóak a következő alkotóktól: Bicskei Anikó, Nagyabonyi Dávid, Klájó Adrián, Kovács V. Sára, Raffai Ingrid, Rutonić Róbert, Szenti Lilla, Varga Tamás, Vass Szabolcs, Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete.

Rutonić Róbert színművész „Az állatok nem tudnak kiállni magukért, nekünk kell!” mottó mentén álmodta és szervezte meg a kiállítást, melynek végeredménye figyelemfelkeltő, naturalista, helyenként sokkoló és gyomorba markoló, és azt hangsúlyozza, a mai ember kapcsolata mennyire „csúnya, kegyetlen és önző” az állatokkal, a természettel és a környezettel – közben a média mindennek milyen kevés figyelmet szentel.

A tárlatot Wisher Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója nyitotta meg, aki hangsúlyozta a téma rendkívüli fontosságát, és egy személyes gyermekkori élményével támasztotta alá – amikor a klímaváltozás veszélyeiről próbálta meggyőzni játszótársait –, hogy neki személyesen is régóta szívügye, és úgy érzi, minden ügyünk, ami nem a bolygónk megőrzésével kapcsolatos, az a legjobb esetben is csak másodlagos lehet.

A kiállítás június 26-ától június 30-áig tekinthető meg 10 és 12, valamint 17 és 19 óra között. Közben június 29-én sor kerül a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb előadásának bemutatójára is, amely azonos témával foglalkozik. A tárlatot a VMMI, a Zentai Magyar Kamaraszínház és a Lajka Állat- és Természetbarátok Egyesülete támogatta.