2024. április 26., péntek
NEMESMILITICS

Akár kolbászból is lehetett volna a kerítés

Füstölt készítmények minden mennyiségben

Füstölt készítmények minden mennyiségben

A jó kulenhez nem kell egyéb mint minőségi hús és őrölt paprika, só, szakértelem és türelem. Ezt például jól tudják a militicsiek, akik két évszázados receptúra szerint készítik ezt a csemegét, amibe ugyan nem kell bors, viszont borsos áron lehet hozzájutni.

Az elmúlt szombaton immár tizedik alkalommal rendezték meg a faluban a méltán híres és népszerű kulenfesztivált. A szervezők, a Lemesi Kulen Egyesület bizonyára azért választották a kora nyári időpontot, mert a télen levágott sertések húsából készített kulennek fél évet kell állnia, szikkadnia, hogy a töltelék ízei összeérjenek, a fölvágott kulen homogén állagú és színű legyen. Mint a fesztiválon megtudtuk, az ízhatáshoz nem csupán a füstölés minősége járul hozzá, hanem az sem mellékes, hogy milyen fekvésű a szárítókamra, illetve milyen építőanyagból készült.

A kétszáz éves recept és eljárás mai alkalmazásának köszönhetően a lemesi kulen márkavédjegyet nyert, ami az ízvilága mellett megkülönbözteti a petrőci és a szerémségi kulentől.

A jubiláris militicsi fesztiválon mindenféle finomságtól roskadoztak a standok. A kulen mellett szalonnát, sonkát, különféle kolbászokat, töpörtyűt lehetett kóstolni meg vásárolni. A látogatók pedig nem azért jöttek, hogy csak a szájukat tátsák és a nyálukat csorgassák…

Öröm látni, hogy Militicsen – Lemesen évente egyszer majdnem kolbászból van a kerítés.