2024. április 26., péntek

EU-csúcs - A brit népszavazás következményei lesznek a találkozó középpontjában

A Nagy-Britannia uniós tagságát elutasító, előző heti népszavazás következményeit vitatják meg kedden kezdődő kétnapos csúcstalálkozójukon az Európai Unió állam-, illetve kormányfői Brüsszelben.

Kedden huszonnyolcas körben tanácskoznak az uniós vezetők, a vacsoránál David Cameron brit miniszterelnök várhatóan ismertetni fogja a múlt csütörtöki referendum végeredményét és a nagy-britanniai helyzetet. Cameron hétfőn azt közölte, hogy nem fogja a csúcson hivatalosan bejelenteni a szigetország kilépési szándékát, amivel megkezdődne a kilépésig hátralévő kétéves időszak.

    Az Európai Tanács csúcstalálkozójának keddi napján a migrációs válság kezelésének kérdéseiről, az egységes belső piacról, valamint a NATO-val való együttműködés fokozásáról is egyeztetni fognak a résztvevők. Ezen a vitán a tervek szerint Jens Stoltenberg NATO-főtitkár is részt vesz.

    Szerdán már csak a bennmaradó huszonhét tagállam vezetői maradnak Brüsszelben, hogy informális tanácskozásukon a britek kilépésének következményeiről és a kiválási folyamatról egyeztessenek. Emellett a tanácskozás résztvevői a szűkebb körű Európai Unió jövőjéről is tárgyalni fognak.