2024. április 26., péntek

VaMaDisz traži ostavku dekana

Za zajednicu je bitno da ima i mađarske pravnike u pravosuđu, naglašava NSM.

U pripremni program za prijemne ispite Nacionalnog saveta Mađara se uključilo deset učenika koji planiraju upisati pravni fakultet. I za njih, i za ostale, u programu, eventualno neregistrovane učenike koji bi da polažu prijemni na pravnom na mađarskom jeziku, NSM smatra kao važne da se izbori za mogućnost polaganja prijemnog na maternjem jeziku na Pravnom Fakultetu Novosadskog univerziteta, gde na prijavnom listu ove ustanove kandidati nisu imali mogućnost naznačiti svoju nameru da ispit polažu na mađarskom jeziku.

Aniko Jeras, predsednica izvršnog odbora NSM-a je rekla da je važno da oni kojima je maternji jezik mađarski krenu sa istim šansama kao njihove kolege kojima je maternji jezik srpski i da je za našu zajednicu važno da u pravosuđu rade i mađarski stručnjaci, a to počinje time što Mađari mogu da dobiju prijem na pravni fakultet.

To je naglasio i Mikloš Silađi, predsednik odbora za korišćenje jezika NSM-a.

- U vezi prijemnog se mora postaviti pitanje da li će sutra biti sudija Mađara u pravosuđu? Ukoliko ih ne bude, sudski procesi se neće moći sprovesti na mađarskom u sredinama gde bi za to postojala mogućnost. Pitanje prijemnog nas vodi i do tih problema. Važno je da u pravosuđu budu prisutni i mađarski pravnici. Za mene je šokantno što je na pravnom fakultetu godinama dobro funkcionisalo organizovanje prijemnog ispita na mađarskom jeziku, ali Pravni fakultet od pre izvesnog vremena ne obraća pažnju na svoju zakonsku obavezu. NSM održava vezu i sa nadležnim pokrajinskim sekretarijatom, i sa VaMaDisz-om, i kao što smo od Mikloša Silađija saznali, poduzeti su i potrebni pravni koraci. Nadležni pokrajinski sekretarijat će poslati inspektora na fakultet, i pre sledećih koraka se sad mora sačekati da ispektor odradi svoje i da napravi zapisnik.

Od predsednika VaMaDisz-a, Atile Šoti, saznali smo da je ova organizacija, pored inspektora poslatog od strane sekretarijata, preko advokatske kancelarije poslala i izvršioca na fakultet, te traže objašnjenje i zahtevaju ostavku dekana.

Prema našim dosadašnjim informacijama devet učenika će polagati prijemni ispit na Pravnom fakultetu, ali se još skupljaju informacije i mole se oni koji nameravaju prijemni da polažu na mađarskom, da se obrate VaMaDisz-u kako bi se uzeli njihovi podaci i napravio zapisnik.