2024. április 26., péntek
LABDARÚGÓ-EB - NYOLCADDÖNTŐ

Bale-ben bíznak

A walesi és az északír válogatott is történelmet írna a továbbjutással a franciaországi labdarúgó-Európa-bajnokság szombati nyolcaddöntős mérkőzésén.

Olyan helyzetben vagyunk, hogy történelmet írhatunk, és nem szeretnénk elszalasztani a lehetőséget. Addig akarunk jutni, ameddig csak lehet” – mondta Jonathan Evans, az északírek védője. A nagy nemzetközi tornák közül a walesiek az 1958-as, az északírek pedig az 1986-os világbajnokságon vettek részt legutóbb, de Európa-bajnokságon mindkét együttes most szerepel először.

A WBA játékosa elsősorban a kapusukat, Michael McGovernt dicsérte, akit több médium is a csoportkör legjobbjának választott a posztján. A három csoportmeccsen összesen csak két gólt kapott, a legemlékezetesebb találkozója pedig a Németország elleni volt. Számos bravúrjával jelentősen hozzájárult, hogy csapata csak 1:0-ra kapott ki a világbajnoki címvédőtől, és részben ennek is köszönhetően továbbjutott a C csoport harmadik helyéről.

Remek formában volt azon a meccsen. Nagyon jó kapus, aki lábbal is jól bánik a labdával. Valószínűleg magasabb szinten is játszhatna” – mondta Evans, aki arra utalt, hogy a 31 éves McGovern 2014 óta a skót élvonalbeli Hamilton Academical együttesében védett, de az idény végén lejárt a szerződése, így a nyár folyamán ingyen igazolható.

Míg az északírek a kapusukban, a walesiek a csatárukban, Gareth Bale-ben bíznak elsősorban. A világ legdrágább játékosa – akiért 2013-ban 85 millió fontot fizetett a Real Madrid a Tottenhamnek – mindhárom csoportmérkőzésen betalált, így a spanyol Álvaro Moratával holtversenyben a góllövőlista élén áll a kieséses szakasz kezdete előtt.

Olykor valóban ő nyeri meg a meccseket nekünk. Megértem, hogy egyszemélyes csapatnak neveznek minket, hiszen a Real Madrid egyik játékosa szerepel nálunk, de illeszkedik a stílusunkhoz, és élvezi, hogy a válogatottban játszhat” – mondta Chris Coleman szövetségi kapitány.

A két csapat eddig 34 alkalommal találkozott egymással, a mérleg walesi szempontból 15 győzelem, 12 döntetlen és 7 vereség. Az északírek legutóbb 1980-ban tudták legyőzni riválisukat. 2011 májusában 529 néző előtt játszottak a felek barátságos meccset, most pedig a 45 ezres Parc des Princes-ben lépnek pályára. Legutóbb éppen három hónapja mérkőztek meg egymással: Cardiffban 1:1-es döntetlenre végeztek felkészülési találkozón.

Wales–Észak-Írország

Helyszín: Párizs, Parc des Princes (45 000 férőhely).

Időpont: szombat, 18 óra (M4, RTS1, HRT2).

Játékvezető: Martin Atkinson (Anglia).