2024. április 26., péntek

Konzuli fogadónap volt Magyarkanizsán

Őszig a konzulátuson fogadják az ügyfeleket

Tegnap a nyári szünetet megelőzően még egy kihelyezett konzuli fogadónapot tartottak Magyarkanizsán a városháza épületében. Az ügyfeleket előzetes bejelentkezés alapján fogadta dr. Rusz Radován, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja és munkatársai. A fogadónapon 78 polgár adta át kérelmét az egyszerűsített és ingyenes honosítási eljárásban.

Dr. Rusz Radován konzul (Puskás Károly felvétele)

Dr. Rusz Radován konzul (Puskás Károly felvétele)

A konzul elmondta, hogy idén már ötödik alkalommal vannak Magyarkanizsán, ami azt jelenti, hogy továbbra is nagy az érdeklődés, jelentkezés a magyar állampolgárság iránt, valamint hozzátette, hogy a 78 kérelmező személy között az olyan családtagok is szerepeltek, mint például a kisgyermekek, akiknek nem kellett kötelezően megjelenniük a fogadónapon.

– Magyarkanizsán jellemzően kevés a nyelvtudásból eredő probléma, ezért itt nem gyakori, hogy ellenőrizni kell a nyelvtudást a kérelem átvételekor. A nyelvismeret hiányából adódó konzuli interjúk Vajdaság más régiójában ugyanakkor gyakrabban előfordulnak. Ezekben az esetekben konzuli interjú segítségével bizonyosodunk meg a magyar nyelv megfelelő szintű ismeretéről. Ilyen interjúra ma négy esetben került sor, de hangsúlyozom, hogy ezek a magyarkanizsai helyszínen kivételt képeznek.

Dr. Rusz Radovántól még megtudtuk, hogy júliusban és augusztusban nem lesznek kihelyezett fogadónapok, de a főkonzulátus kapui továbbra is nyitva állnak a nyár folyamán ügyfélfogadási időben, így a honosítási kérelmek átvétele, feldolgozása vagy bármilyen más, útlevéllel, lakcímkártyával, anyakönyvi eljárással kapcsolatos ügyintézés továbbra is zökkenőmentesen fog működni a főkonzulátuson.

– Ősztől ismét folytatódni fognak a kihelyezett konzuli napok, Magyarkanizsán előreláthatólag szeptember 13-án lesz az első, ugyanis az a célunk, hogy a magyar állampolgárságra jogosultak lakóhelyükhöz minél közelebbi helyszínen tudják benyújtani a honosításhoz szükséges kérelmeiket – mondta a konzul.