2024. április 26., péntek

Elpusztítottak 198 megbetegedett szarvasmarhát

Nem vihető szarvasmarha a vásárba

A magyarkanizsai közigazgatási hivatal közleményt adott ki annak kapcsán, hogy az Állategészségügyi Intézet a szarvasmarhák bőrcsomósodáskórjának terjedése miatt megtiltotta a szarvasmarhák szállítását vásárokra, kiállításokra és minden olyan helyre, ahol a betegség egyik állatról a másikra terjedhet. Ennek értelmében már a vasárnapi, június 26-ai Kispiaci vásárba sem vihetnek be szarvasmarhát. A tilalom betartását az állategészségügyi felügyelőség és a rendőrség is szigorúan fogja ellenőrizni. A közlemény kiemeli, hogy a betegség emberekre nem terjed át.

Tegnap délelőtt Szerbiában 198 bőrcsomósodásban megfertőzött szarvasmarhát pusztítottak el a mezőgazdasági minisztérium meghagyásából, az 56 tulajdonos pedig hat millió dinárt meghaladó kárpótlást kapott, jelentette be tegnap Dragan Glamočić, az államfő tanácsadója, egykori mezőgazdasági miniszter.

A Beta hírügynökésgnek nyilatkozva elmondta azt is, hogy jelenleg az országban 180 egyedről tudnak, amelyek bőrcsomósodásban szenvednek, de megerősítette, a betegség nem ragályos az emberekre nézve.

A fertőzőtté nyilvánított területekre 50.000 védőoltást rendeltek az Európa Unióból, de technika problémák miatt még nem kezdték meg beadásukat. A vakcinák már az országban vannak, és remények szerint június 25-én kezdik alkalmazásukat.

Dragan Glamočić, aki egyben a bőrcsomósodás kivizsgálására és a helyzet figyelemmel kísérésével megbízott törzskar vezetője, elmondta azt is, további 400.000 védőoltást rendelt az állam, beadásukat a jövő héten kezdik.

A fertőzést eddig sikerült ellenőrzés alatt tartani. Három körzetben nyilvánítottak fertőzésveszélyt. Pčinj körzetben 306, Zaječar körzetben 47, Jablanica körzetben 25 megbetegedett jószágot jegyeztek.

Egyben felhívta a jószágtenyésztők figyelmét, hogy a fertőzés első jelének észlelésekor azonnal értesítsék az illetékes állategészségügyi állomás munkatársait, hogy időben és kellőképpen reagálhassanak. A betegség lappangási ideje 28 nap.