2024. április 26., péntek
közlemény

Ésszerűbben!

A zentai ellenzéki képviselők álláspontja a községi tanács megválasztásával kapcsolatban

A zentai képviselő-testület hatalmi többsége a kkt június 22-én megtartott ülésén megválasztotta a község régi-új polgármesterét, alpolgármesterét, valamint a községi tanács tagjait. Ez utóbbi – a tanács, azaz a „városi kormány” – továbbra is öttagú, viszont a polgármester(jelölt) javaslata megtételekor furcsa módon nem tért ki arra, melyik tanácstagra milyen feladatokat, hatásköröket bízna.

Tekintettel arra, hogy a községi tisztségviselők megválasztási folyamatának ebben a szakaszában az ügyrend értelmében az ellenzéknek már nincs javaslattételi joga, így közlemény formájában tájékoztatjuk a közvéleményt és Zenta polgárságát, mi hogyan oldanánk meg ezt a kérdést.

Zentán egy 60 négyzetméteres Homoki lakás évi vagyonadója mindössze 1728 dinár (Fotó:  Gergely József)

Zenta (Fotó: Gergely József)

A község polgármesterének három tanácsadót áll jogában alkalmazni. Ez egy jog és lehetőség, de nem kötelesség. Ezek a világ legkényelmesebb munkahelyei: biztos fizetés, semmilyen konkrét hatáskör, nulla felelősség – politikai vásárlóeszköz. Épp ezért feleslegesek. Ezeknek a munkahelyeknek a megszüntetésével, illetve be nem töltésével tehát egyrészt jelentős mértékű pénz takarítható meg, másrészt megmenthető lenne három ember, illetve három család egzisztenciája a következő „ésszerűsítési” kör előtt, hisz ezek a munkahelyek már nem terhelnék a községi közigazgatás jelenlegi létszámát – azaz fontos munkafeladatokat végző emberek maradhatnának a helyükön.

Ugyanakkor a három felszabadult tanácsadói munkahely közül kettő beépítésével a községi tanácsba lehetővé válna a tanács héttagúvá való bővítése, és ezzel együtt egy olyan városi kormány létrehozása, amelyben mindenkinek konkrét és számonkérhető felelőssége van, és amely lefed minden olyan területet, amely fontos városunk további fejlődése és biztonságos működése szempontjából. Ezek a területek a mi javaslatunk szerint a következők: 1. városrendezés (kommunális tevékenység), környezetvédelem és energetika; 2. gazdaságfejlesztés és turizmus; 3. mezőgazdaság, vidékfejlesztés és helyi közösségek; 4. művelődés és tájékoztatás; 5. oktatás és gyermekvédelem; 6. szociális ügyek és egészségügy; 7. sport, civil szféra és ifjúságpolitika.

Meggyőződésünk, hogy az általunk javasolt változat sokkal inkább szolgálná Zenta és mindannyiunk érdekeit, mint a hatalmi többség által megszavazott megoldás, mert pénzt takarítana meg, munkahelyeket mentene meg és olyan községi tanács létrehozását tenné lehetővé, amelyben mindenkinek konkrét feladata van, és minden fontos területet lefed.

Végezetül felhívjuk a közvélemény figyelmét arra, hogy a hatalmi többség által megszavazott, 7 férfiból álló új községi vezetőség megítélésünk szerint egyértelműen megsérti a nemek egyenjogúságáról szóló törvény 37. szakaszának második bekezdését („a nemek egyenjogúságát biztosítani kell a közhatalmi szervekbe, pénzügyi és más intézményekbe való jelölési eljárás során”), mint ahogy nem tartja tiszteletben a saját, a kkt 2013. szeptember 4-én meghozott döntését sem, amely gyakorlatilag ugyanezt mondja ki és erősíti meg.

   A Demokrata Párt, a Magyar Mozgalom–Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Magyar Polgári Szövetség községi képviselői