2024. május 5., vasárnap
LABDARÚGÓ-EB – F CSOPORT

Izlandi bravúr

Izland és Ausztria párharca is ki-ki küzdelem volt, hiszen mindkét csapat kieshetett, és mindkét csapat továbbjuthatott. A mérkőzés elején Izland került óriási helyzetbe, hiszen a 3. percben Gudmundsson elemi erővel megküldött lövése a felső lécen csattant, s érdekesmód az északiak tartották a labdát. Aztán a 11. percben Halldórsson a frászt hozta a szurkolóira, hiszen a kapuja előtt akart cselezni, de Aranutović lesipuskás módjára elcsente tőle a labdát, s az izlandi kapus csak egy becsületes spárgával mentette meg a kapuját. A 18. percben aztán nagy bedobást végeztek el az izlandiak, a labda a tizenhatos közepére pottyant, ott Bödvarsson senkitől sem zavartatva lekezelte, és védhetetlenül az osztrák hálóba lőtt. Az osztrákok a 30. perc tájékában élénkültek fel, több ígéretes akciójuk volt, tartották a labdát, de elég tanácstalanok voltak a visszahízódott izlandiak ellen, mígnem a 35. percben Skúlason megráncigálta Alabát a büntető területén, s a fiatal lengyel játékvezető habozás nélkül a fehér pontra mutatott. Az osztrákok azonban el vannak átkozva ezen az Eb-n, mert Dragović a kapufát találta el, s a nagy osztrák mezőnyfölény mellett az északiak mégis vezetéssel húzták ki a félidőt.

Forduláskor az osztrák szövetségi kapitány két cserét eszközölt, megerősítette a támadást, s Alaba közvetlenül a sípszó után helyzetbe is került, de lövését a vonalról mentették. Az állandósult osztrák támadásokat az izlandiak sorban úszták meg, de csak a 60. percig, mert a csereként beállt Schöpf egy elhúzós csellel elfektetett két izlandi védőt, és 11 méterről betalált. A kitámadott osztrákok mellett a 65. percben aztán egy kontrából az izlandiaknak volt helyzetük Sigurðsson révén, de az osztrákok nem tágítottak, s a 80. percben Alaba szabadrúgását Halldórsson a kapu fölé tolta. Ez volt az utolsó nagyobb helyzetük a sógoroknak, az izlandiak viszont az utolsó utáni pillanatban elfutottak Bjarnarson révén, és Traustason valahogy betuszkolta a labdát, megszerezve ezzel Izland történelmi győzelmét, valamint a csoport második helyét.

Izland–Ausztria 2:1 (1:0)

Saint-Denis, Stade de France, 80 000 néző, vezette: Szymon Marciniak (Lengyelország). Góllövők: Bödvarsson a 18. és Traustason a 90+4., illetve Schöpf a 60. percben.

Izland: Halldorsson, Sævarsson, Skúlason, R. Sigurðsson, Arnason, Gudmundsson (Ingason), Gunnarsson, B. Bjarnarson, G. Sigurðsson, Bödvarsson (E. Bjarnason), Sigthórsson (Traustason). Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck.

Ausztria: Almer, Dragović, Prödl (Schöpf), Hinteregger, Fuchs, Klein, Baumgartlinger, Arnautović, Ilsanker (Janko), Alaba, Sabitzer (Jantscher). Szövetségi kapitány: Marcel Koller.