2024. április 26., péntek

Pajtić átadta a kormányfői megbízatást Mirovićnak

Hivatalba léptek az új tartományi titkárok

Igor Mirović újonnan megválasztott tartományi kormányfő tegnap hivatalosan is átvette a kormányfői megbízatást dr. Bojan Pajtićtól, a vajdasági kormány eddigi elnökétől. A régi és az új kormányfő rövid formális megbeszélést tartott, mellyel megtörtént a megbízatás átadása. Hivatalba léptek az új tartományi titkárok is. A tartományi kormányt, mint ismeretes, hétfőn választotta meg az új összetételű Tartományi Képviselőház, Igor Mirović expozéja és az azt követő parlamenti vita után. Az új hatalmi többséget a Szerb Haladó Párt által vezetett koalíció, a Szerbiai Szocialista Párt és Egységes Szerbia koalíciója, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség képezi. Mirović expozéjában a tartomány politikai stabilitásának a fenntartását, a gyors gazdasági növekedés fontosságát, a tartományi és a köztársasági szervek közötti ellentétek megszüntetését, a megkezdett és tervezett nagyberuházási projektumok befejezését, a mezőgazdaság és a falun élő polgárok helyzetének a javítását és a kisebbségi oktatás szavatolásának fontosságát hangsúlyozta, emelte ki. Mint ismeretes, a volt kormányfő, Bojan Pajtić három mandátumban, tizenkét éven át állt a tartományi adminisztráció élén.

A régi és az új kormányfő rövid formális megbeszélést tartott – dr. Bojan Pajtić és Igor Mirović (Ótos András felvétele)

A régi és az új kormányfő rövid formális megbeszélést tartott – dr. Bojan Pajtić és Igor Mirović (Ótos András felvétele)

Az új kormánynak kormányfője, egy tárca nélküli alelnöke és tizenkét titkára van. Az első ülést a tegnapi hivatalba lépést követően azonnal megtartották. A kormányfő utasította a titkárokat, hogy mielőbb készítsenek jelentést az általuk vezetett titkárságok helyzetéről, az elvégzendő feladatokról, az anyagi háttérről.

A következő személyek alkotják az új vajdasági kormányt.

Igor Mirović (kormányfő, SZHP) – Kruševacon született 1968-ban. Újvidéken diplomázott a Közgazdasági Karon. A kilencvenes évektől fogva köztársasági, szövetségi, tartományi parlamenti képviselő a mandátumoktól függően, 2000 előtt pénzügyminiszter-helyettes, 2013 végén regionális fejlesztési és helyi önkormányzati miniszter.

Đorđe Milićević (alelnök, SZHP) – 1967-ben született Barban, az újvidéki Közgazdasági Karon diplomázott. A Köztársasági Árutartalékok Igazgatóságánál kezdte a karrierjét igazgatói tanácsadóként, 2004 és 2008 között a Városépítési Intézet megbízott igazgatója. A vajdasági képviselőház alelnöke volt az előző ciklusban, most a gazdasági fellendüléssel foglalkozik majd kormányfő-helyettesként.

Ivan Đoković (alelnök, gazdaság és idegenforgalom, SZSZP) – Belgrádban született 1981-ben. Az olasz–szerb gazdasági kamara titkára volt 2005-ben, majd a belgrádi alapfokú bíróságon dolgozott. 2013-tól a Déli Áramlat vállalat jogi kérdésekkel megbízott végrehajtó igazgatója Újvidéken.

Nyilas Mihály (alelnök, oktatás, közigazgatás és nemzeti közösségek, VMSZ) – Oromon született 1962-ben. Az újvidéki Jogi Karon diplomázott, majd a szabadkai Budućnost bútorgyár igazgatója volt 1990 és 1993 között. A magyarkanizsai községi bíróság bírójaként is dolgozott, később saját ügyvédi irodáját vezette. 2008 és 2014 között magyarkanizsai polgármester, majd oktatási, közigazgatási és nemzeti közösségi titkár a kormányban – ezt a megbízatását folytatja a következő mandátum alatt is.

Smiljka Jovanović (pénzügyek, SZHP) – Šiden született, a szabadkai Közgazdasági Karon diplomázott, a belgrádi Jogi Karon szerzett szakképesítést a közpénzek kezelése terén. Számos bankügyi, biztosítással foglalkozó és adóellenőrzéssel kapcsolatos munkahelyen dolgozott, legutóbb az árukiviteli ügynökség pénzmosás-megakadályozási szektorának a vezetőjeként.

Vladimir Galić (városfejlesztés és környezetvédelem, SZHP) – Nagykikindán született 1972-ben, saját ügyvédi irodát vezet, két alkalommal volt szerb kormányfői tanácsadó. Dolgozott a Privatizációs Ügynökség igazgatójaként, több mandátum alatt volt tartományi képviselő.

Doc. dr. Zoran Gojković (egészségügy, SZHP) – sebész, ortopéd és traumatológus, az újvidéki Orvostudományi Karon szerzett oklevelet, a Vajdasági Klinikai Központ ortopéd sebészeti részlegének a vezetője, számos hazai és nemzetközi szakorvos-egyesület tagja.

Vladimir Batez (ifjúsági és sportügyek, SZHP) – a hazai kézilabda-válogatott csapatának egykori sikeres tagja, hazai és külföldi klubok sportolója. Olimpiai aranyérmet szerzett Sydneyben. Rangos állami elismerések tulajdonosa, edző.

Prof. Miroslav Štatkić (művelődés, tájékoztatás és vallási felekezetek, SZHP) – 1951-ben született Prizrenben, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, zeneszerző. Zeneszerzőket, zenetanárokat tömörítő szakmai egyesületeket vezetett, a montenegrói egyetemen is tanított. Számos előadás, televíziós projektum zenéjének a szerzője.

Prof. dr. Zoran Milošević (felsőoktatás és tudományügy, SZHP) – Bijeljinán született 1961-ben. Az újvidéki Testnevelési Karon szerzett diplomát. Az Újvidéki Egyetem Tanácsának alelnöke. A mai napig mintegy 130 szakmai munkát jelentetett meg, elsősorban testnevelési témakörben. Jelentős hazai és nemzetközi sportesemények szervezője.

Vuk Radojević magiszter (mezőgazdaság, vízgazdaság és erdőgazdálkodás, SZHP) – Újvidéken született 1978-ban. Mostanáig óbecsei polgármester. A Mezőgazdasági Kar asszisztense, ugyanott szerzett diplomát.

Ognjen Bjelić (regionális fejlesztés, nemzetközi együttműködés és helyi önkormányzatok, SZHP) – Újvidéken született 1979-ben. A Közgazdasági Karon diplomázott. Sikeres regionális fejlesztési projektumokban vett részt itthon és külföldön. Az Újvidéki Vásár projektmenedzsereként is dolgozott.

Predrag Vuletić (szociálpolitika, nemi egyenlőség és demográfia, Szocialisták Mozgalma) – Palánkán született 1977-ben. A Vámigazgatóság igazgatói tanácsosa az elmúlt két évben, korábban miniszteri tanácsadó. Dolgozott a palánkai városi televízió vezetőjeként is.

Nenad Grbić (energetika, építésügy, közlekedés, Szerbiai Szociáldemokrata Párt) – Nagykikindán született 1959-ben, a Közgazdasági Karon szerzett oklevelet. Vezette az Agropromet kereskedelmi vállalatot és saját cégét is, a nagykikindai városi önkormányzat gazdasági kérdésekkel foglalkozó tagja volt az eddigiekben. A műszaki iskola tanára Nagykikindán.