2024. május 5., vasárnap

Cameron: Brexit esetén nem lenne visszaút

David Cameron brit miniszterelnök szerint nem lenne visszaút az Európai Unióba, ha az EU-tagságról csütörtökre kiírt népszavazáson a brit választók többsége a kilépésre szavazna. A vasárnap nyilvánosságra hozott új közvélemény-kutatások zöme ismét a bennmaradás híveinek előnyét mutatja.

Cameron a The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lapnak adott interjúban kijelentette: ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból, az visszafordíthatatlan lépés lenne, „nagyon rossz következményekkel”. „Ha valaki kiugrik egy repülőgépből, akkor oda már nem tud visszakapaszkodni” – fogalmazott.

A brit kormányfő szerint azért sem lenne lehetséges a visszatérés az EU-ba, mert ha a brit kormány a kilépés után ezt kezdeményezné, akkor Nagy-Britanniának kötelezettséget kellene vállalnia arra is, hogy csatlakozik az euróövezethez és a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez, emellett le kellene mondania az uniótól járó egyedi visszatérítéséről.

Nagy-Britanniának a számára biztosított egyéni engedmények alapján jelenleg nem kötelező belépnie sem a valutaunióba, sem a schengeni csoportba. A Nagy-Britanniának járó, minden egyes EU-költségvetési időszakban újratárgyalandó – az uniós társállamokban rendkívül népszerűtlen – visszatérítést még Margaret Thatcher néhai konzervatív párti miniszterelnök harcolta ki 1984-ben, egyebek mellett azzal az érvvel, hogy London az akkori közösség nagy agrártermelő tagországaihoz képest aránytalanul kevés mezőgazdasági támogatást kapott.