2024. április 26., péntek

Stari crepovi Sinagoge opet na licitaciji

Čekaju se zainteresovani koji bi da kupe svih devet hiljada biber crepova

U prvom krugu je bila neuspešna licitacija za stare crepove Sinagoge, na lageru je ostalo oglašenih 9 hiljada Žolnai-crepova i većina terakot građevinskog materijala, jer je za samo 6 ovakvih elemenata bilo kupaca – rekla je Melinda Nađ Kišeres, rukovodilac projekta za obnovu Sinagoge. Privredni stručni saradnik lokalne samouprave je najavio da će se do kraja sledećeg meseca prodati stari građevinski materijal, pre početka radova u unutrašnjosti Sinagoge lokacija se mora očistiti.

Kao što smo o tome ranije već izvestili, svega tri zainteresovane osobe su se pojavile na licitaciji održanoj u subotičkoj Sinagogi, prvog marta. Oglašeni građevinski materijal i stari crepovi po početnoj ceni od pet dinara nisu uspeli da se prodaju, tako da se sada nakon procene sudskog veštaka pokušava prodati stari građevinski materijal po nešto povoljnijoj ceni.

Ranije su postojali pokušaji da se Žolnai-crepovi prodaju kao suvenir, a novac dobijen od prodaje je trebao da služi u svrhe obnove. Ali pre sledeće faze radova, pre početka obnove unutrašnjosti, zgrade se moraju očistiti od građevinskog materijala – objašnjava rukovodilac projekta.

Licitacija u drugom krugu ne sadrži nove crepove od pirogranita koji se lageruju u Interšpedu – rekla je Melinda Nađ Kišerdeš. Cilj ponovljene licitacije će biti prodaja u celosti i očekuju se zainteresovani koji bi kupili svih 9 hiljada komada biber crepova.

Na pitanje da li može stečajni postupak da uspori obnovu subotičke Sinagoge, koji inače preti preduzeću Žolnai, Melinda Nađ Kišerdeš je odgovorila da se održava stalna komunikacija sa privrednim i proizvodnim menadžmentom fabrike porcelana koji su saradnicima subotičke lokalne samouprave rekli da će do kraja meseca isporučiti naručene terakota proizvode koji će biti postavljeni na stubovima zapadnog glavnog ulaza. Prilikom radova u unutrašnjosti zgrade neće biti potrebe za dodatnim porudžbinama iz fabrike, a elemente klinker poda će pokušati nabaviti od domaćih proizvođača.