2024. április 26., péntek

Fókuszban a gazdaság és a szociálpolitika

Egyre több részlet derül ki a hétfőn megalakuló új tartományi kormányról
A tartományi kormány épülete (Fotó: Ótos András)

A tartományi kormány épülete (Fotó: Ótos András)

A várhatóan hétfőn megalakuló leendő tartományi kormányban egy titkársággal több lesz, mint az előzőben, jelentette be ma Igor Mirović tartományi kormányalakító (Szerb Haladó Párt). Összesen 12 titkársággal rendelkezik majd, ebből nyolcat a haladók káderei vezetnek, a fennmaradó négy titkárság élén pedig a Szerbiai Szocialista Párt, a Szocialisták Mozgalma (Aleksandar Vulin pártja), a Szerbiai Szociáldemokrata Párt (Rasim Ljajić pártja) és a Vajdasági Magyar Szövetség által kijelölt személy áll majd. 

Az új titkárság a szociális és demográfiai kérdésekkel, valamint a nemek közötti egyenlőséggel foglalkozik és a Szocialisták Mozgalma nevezi meg a vezetőjét. A gazdasági és idegenforgalmi titkárságot a Szerbiai Szocialista Párt vezeti, az oktatásügyet a VMSZ, az energetikai, közlekedési és építésügyi titkárság élén pedig a Szerbiai Szociáldemokrata Párt kádere áll majd – közölte Mirović a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában.

Három név már biztosra vehető a leendő titkárokat illetően: doc. dr. Zoran Gojković vezeti majd az egészségügyi titkárságot, Zoran Milošević, az Újvidéki Egyetem Tanácsának eddigi tagja a felsőoktatási és tudományügyi titkárságot, Vladimir Batez volt válogatottbeli kézilabdázó pedig az ifjúsági és sportügyi titkárságot. A többi név hétfőn, a Tartományi Képviselőház ülésén válik ismeretessé.

A lakosság legelnyomottabb, legszegényebb kategóriájának segítésével, a gazdasági és üzleti légkör javításával kíván a leendő tartományi adminisztráció a legtöbbet foglalkozni, mondta a kormányalakító. Hozzátette, olyan személyeket választottak a titkárságok élére, akik komoly eredményeket tudnak eddigi pályafutásuk alapján felmutatni az adott területen.

Nyitókép: A tartományi kormány épülete (Fotó: Ótos András)