2024. április 26., péntek

Az önkormányzat segít az Újvidék Gyógyszertáron

Az Újvidék Gyógyszertár városi gyógyszerforgalmazó intézmény dolgozói tegnap a városháza előtt tiltakozó megmozdulást szerveztek a vállalatukban huzamosabb ideje tartó áldatlan állapotok miatt.

Az Újvidék Gyógyszertár dolgozói előzőleg azt tervezték, hogy a kötelékükben működő Bulevar gyógyszertár előtt fognak tiltakozni, képviselőiket tegnap fogadták a városházán (Dávid Csilla felvétele)

Az Újvidék Gyógyszertár dolgozói előzőleg azt tervezték, hogy a kötelékükben működő Bulevar gyógyszertár előtt fognak tiltakozni, képviselőiket tegnap fogadták a városházán (Dávid Csilla felvétele)

Az egészségügyi intézmény dolgozóit a városházán fogadta Vladimir Stojković, a városi tanács kommunális ügyekkel megbízott tagja. Az önkormányzat képviselői és az Újvidék Gyógyszertár dolgozói találkozóján a résztvevők leszögezték, hogy az egészségügyi intézmény zavartalan működéséhez elengedhetetlen az önkormányzat hathatós támogatása.

Az önkormányzat megerősítette, eltökélt szándéka a gyógyszertár támogatása és a bajba jutott egészségügyi intézmény megsegítése, hiszen csak így kerülhető el annak magánosítása.

A találkozón szó esett az eladósodott intézmény problémáinak a részleteiről is, több ötlet elhangzott azzal kapcsolatosan, hogyan lehetne megoldást találni az adósság rendezésére. A megbeszélések során felmerült egy közös munkacsoport megalakításának terve a problémák megoldása érdekében.

– Az első találkozó után elmondhatom, ez az első alkalom, hogy az önkormányzat képviselői közül valaki tisztelettel viszonyult irányunkban, idáig ilyesmi sajnos még nem fordult elő. Sajnálom, hogy utcai tiltakozásra került sor, de csak így hívhattuk fel a közvélemény figyelmét a gyógyszertárban uralkodó áldatlan állapotokra – mondta Jelena Lopatić, az Újvidék Gyógyszertár szakszervezetének elnöke a Dnevnik napilapnak. Hozzátette: most csak abban reménykedhetnek, hogy az önkormányzat valóban tenni is fog valamit a gyógyszertár megmentése érdekében, mert a probléma nem új keletű.

A gyógyszertár illetékesei azt követelik az önkormányzattól, hogy rendezze az intézmény adósságait, mert az egészségügyi védelemről szóló törvény értelmében az államnak kell biztosítania a dolgozók járandóságainak rendszeres kifizetését is. A hatályos kollektív szerződés értelmében az alapító köteles biztosítani az intézmény zavartalan működését.

A tiltakozó dolgozók szerint a megmozdulásnak nincs politikai színezete, egyszerűen így fejezték ki elégedetlenségüket és félelmüket az Újvidék Gyógyszertárban uralkodó állapot, valamint a munkások elmaradt járandóságai miatt keletkezett egzisztenciális válság miatt.