2024. április 26., péntek

Ma érkezik a kínai államfő

Li Man-csang: Kína jelentős partnerként tekint Szerbiára

Li Man-csang, Kína belgrádi nagykövete szerint Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökének belgrádi látogatása, de a korábbi kínai államfők szerbiai látogatása azt bizonyítja, hogy Szerbia kiemelt jelentőségű Kína számára.

Li Man-csang a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában elmondta, egyik környező országban sem tett ilyen gyakran látogatást kínai delegáció. Elmondta, Hszi elnök, aki ma érkezik Belgrádba, a két ország politikai viszonyáról tárgyal majd, illetve más együttműködési lehetőségekről tárgyal Tomislav Nikolić államfővel, majd pedig Aleksandar Vučić kormányfővel, valamint Maja Gojkovićtyal, a köztársasági parlament elnök asszonyával.

Kína nagykövetének szavai szerint Hszi érkezésével Peking azt üzeni, hogy elismeri Szerbia szuverenitását és területi integritását, továbbá a szerb nép akaratát, ezért nem kíván Szerbia belpolitikájába beleavatkozni. Ez a látogatás ad majd lehetőséget a gazdasági együttműködésre. Hozzátette, Peking jó együttműködést ápol Szerbiával, ezt bizonyítja a nemrégiben felavatott Duna-híd, a kiépítés alatt levő autópálya, a Kostolac hőerőmű és a Belgrád–Budapest gyorsvasút projektum.

– Kína nagy elvárásokkal követi elnökünk fontos és történelmi jelentőségű látogatását. Már számos kínai újságíró megérkezett Belgrádba, összesen 50 újságíró érkezésére számítunk – hangsúlyozta a nagykövet. Majd Kína és a 16 közép- és kelet-európai országgal való együttműködés kapcsán hozzátette: – Szerbia a példája annak az együttműködésnek, ami Kína és ez a 16 állam közötti együttműködést jellemzi: jelenleg Szerbia élvez ebben az együttműködésben vezető szerepet. Az Egy út, egy öv projektumon keresztül összeköthetjük az infrastruktúrát és a kulturális csereprogramokat, diákcserét valósíthatunk meg – mondta Li.

A smederevói (szendrői) Acélművekről szólva Kína belgrádi nagykövete elmondta, jelentős kínai beruházás megvalósítását tervezik. Az elkövetkező öt évben legalább 300 millió dollárt ruháznak be a gyárba.

Hszi Csin-ping háromnapos látogatást tesz Szerbiában. Pénteken érkezik, amikor a tervek szerint Tomislav Nikolićtyal közösen helyezik el a Kínai Kultúrközpont épületének alapkövét, majd leleplezik Konfuciusz tiszteletére állított emlékművet, valamint Konfuciusz nevével ellátott utcanévtáblát, illetve a Szerbia–Kínai barátság tér feliratot. Ez után a két elnök az 1999-es NATO bombázásokban elhunyt kínai nagykövetségi hivatalnokok emlékére koszorút helyez el az áldozatok emlékére felállított emlékműnél.

A látogatás másnapján kerül sor a két államfő közötti tárgyalásokra, illetve a két delegáció képviselői is ekkor folytatnak tárgyalásokat az együttműködésről. Várhatóan számos országközi megállapodást kötnek.

Tomislav Nikolić ekkor nyújtja majd át Hszinek a Szerb Köztársaság Kitüntetését. A ceremóniát követően a kínai államfő tárgyalásokat folytat Aleksandar Vučićtyal és Maja Gojkovićtyal.
Szerbiai tartózkodásának végén pedig ellátogat a smederevói Acélművekbe is, ahol a kormányfő fogadja.

Li Man-csang kiemelte, a Kínai Népköztársaság elnöke 30 év után látogat el Szerbiába.