2024. április 26., péntek

Felsőoktatási tehetséggondozás

Új szerződés az OTDT-vel

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) Tudományos Diákkörök Határok Nélkül (HTDK) elnevezésű programjának vezetői tettek látogatást a minap Szabadkán, hogy egy szervezési tanácskozás keretében találkozzanak a vajdasági tehetséggondozás vezetőivel (felsőoktatási intézmények képviselői, tudományos konferenciák szervezői stb.). A tanácskozás témái között szerepelt a vajdasági felsőoktatási tehetséggondozás jelenlegi helyzetének az áttekintése, a fontosabb fejlesztendő területek azonosítása, a 2011 februárjában a vajdaságiakkal aláírt szerződésben foglaltak értékelése és e szerződés frissítésének az előkészítése is. Ebben a szerződésben öt évvel ezelőtt megfogalmazódtak azok a pontok, amelyekben a felsőoktatási tehetséggondozás terén az OTDT segíteni tud, és definiálták, hogy melyek azok a szervezetek, testületek, amelyek szerződő félként megjelennek. Az elmúlt öt év tapasztalataira alapozva a szerződés július 4-én újra aláírásra kerül Gödöllőn, újabb vajdasági aláíró féllel bővülve.

Dr. Weiszburg Tamás, az OTDT általános alelnöke, az OTDT HTDK programjának szakmai vezetője elmondta, hogy a különböző országrészek között, Magyarország és a határon túli közösségek között spontán kialakultak már kapcsolatok, de az említett szerződéssel ezek az együttműködések szervezettebb formában is létrejöhettek. Fontos eredménye a szerződésnek, hogy egyre több szálon be is kapcsolódtak a magyarországi tehetséggondozásba egyre mélyebb szakmai szinteken az ezzel a területtel foglalkozók. Emellett az OTDT 2012-ben létrehozott a határon túliaknak szóló programot is, Tudományos Diákkörök Határok Nélkül elnevezéssel.

Az OTDT-nek 16 szakmai bizottsága van, ezek szervezik a kétévenkénti tudományos diákköri konferenciát, az OTDK-t. E szakmai bizottságokban vajdasági szakembereket is találunk.

A legutóbbi, 2015. évi OTDK-n 13 vajdasági főiskolás, egyetemista mutatta be a dolgozatát. A következő, sorrendben harmincharmadik OTDK-t 2017 tavaszán szervezik meg.