2024. április 26., péntek

Bérnövelést követelnek a postások

Június 21-ére sztrájkot hirdettek

A Szerbiai Postahivatal mintegy 300 alkalmazottja gyűlt össze tegnap Belgrádban a Nagyposta épülete előtt többek között bérnövelést követelve.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

Zoran Pavlović, az Önálló Szakszervezeti Szövetség postai munkásokat tömörítő érdekképviseletének elnöke az újságíróknak nyilatkozva elmondta, ezúttal csak a belgrádi kollégák jöttek össze, mert a többiek napi munkájuk teljesítése, valamint a vállalatvezetés nyomásgyakorlása miatt nem tudtak részt venni. – Az alkalmazottakra komoly nyomás hárul. Ez már tegnapelőtt megmutatkozott, a tiltakozó megmozdulást beharangozó sajtótájékoztatóra a cégvezetők is hívatlanul megjelentek. A sajtótájékoztatót a szakszervezet hívta össze és nem a közvállalat illetékesei – mondta Pavlović. – A tegnapi megmozduláson a tervezettnél kevesebben jelentek meg, aminek oka az, hogy a közvállalat központi épületébe tegnapelőtt este behívatták az elégedetlenkedők képviselőit, hogy eltántorítsák őket az utcára való kivonulástól, és a június 21-ére meghirdetett sztrájk megszervezésétől –, tette hozzá a szakszervezeti vezető.

A postai alkalmazottak 20 százalékos bérnövelést, a közvállalat ügyviteléből eredő nyereség elosztását, valamint a különböző tanácsosi munkahelyek megszüntetését követelik.

A szerdai sajtótájékoztatón Zoran Pavlović elmondta azt is, hogy a Szerbiai Postahivatal egyike azon közvállalatoknak, melyek tavaly nyereséggel zárták az évet. A kimutatások szerint mintegy 25 millió eurós haszonra tettek szert, de ettől függetlenül az alkalmazottak bére 33 –38 ezer dinár között alakul. A cégvezetés az évi szabadságok kihasználását sem engedélyezi, számos postás évek óta nem volt szabadságon, mert a közvállalatban „túl sok az írnok, és kevés a levélkihordó”. Azt is a cégvezetés terhére róják, hogy semmit sem tesznek a munkások lakásgondjainak rendezése érdekében, holott a Szerbia Postahivatal tulajdonában számos üresen álló vagy jogtalanul használt lakás is van. A szakszervezeti vezetők ugyancsak hasztalannak tartják azoknak a tanácsadóknak alkalmazását, akik csak a fizetéseket viszik a vállalatból. Ők átlagosan 70.000 dinárt keresnek.

Ha az elégedetlenkedő postások követelései nem teljesülnek, akkor június 21-én általános sztrájkba lépnek.