2024. április 26., péntek

Előkészületek az Illés-napra

Az idén is a civil szervezetek és az I. Helyi Közösség szervezi a temerini Illés-napi ünnepséget. A szervezők kedd esti első megbeszélésén még csak körvonalazták a fogadalmi ünnepet kísérő rendezvényeket.

Illés-napi felvonulók 2015-ben (Góbor Béla felvétele)

Illés-napi felvonulók 2015-ben (Góbor Béla felvétele)

A megjelentek döntésének értelmében a menet a lovas bandériummal az élen a helyi és a vendég civil szervezetek tagjaival – ki-ki saját zászlaja alatt – az idén is a TSK stadionjának segédpályájáról indul. A felvonulók az új kenyérrel és borral a Petőfi Sándor utcán haladva a városközpontig mennek, ahol balra kanyarodva elérik a Szent Rozália-plébániatemplomot, amelynek bejáratánál átadják megszentelésre az új kenyeret és bort. A fogadalom-napi, hálaadó szentmise 10 órakor kezdődik. Az idén először házikenyérsütő-verseny is lesz, és a legszebb kerül majd megszentelésre, az esti ünnepségen – a műsor keretében – megszegésre és szétosztásra a jelenlevők között.

Mivel július 20-a az idén hétköznapra (szerdára) esik, a kísérő rendezvényeket, kiállítások megnyitóit többnyire az előtte levő hétvégén tartják. A kézimunkacsoportok az idén is megtartják kiállításaikat, a Kertbarátkör és a kertészkedők a legszebb termések kiállítását, de fotó- és festménykiállítás is, és régi iparos szerszámok kiállítása is nyílik. Művelődési rendezvényekből sem lesz hiány, ezek központi eseménye a testvértelepülések tánccsoportjainak közös fellépése lesz a színházteremben, a tájház udvarában pedig gyerekeknek énektanulási foglalkozást tart a Juventus kamarakórus, majd a Vándor bábszínház előadását tekinthetik meg a legkisebbek.

Az idén is megtartják a Temerinből elszármazottak hagyományos találkozóját, és az esti sátoros vigadalmat a telepi iskola udvarában. Számítanak a testvértelepülések hivatalos küldöttségeinek az ünnepi felvonulásban való részvételére is. A részletes programot később határozzák meg. Az idei ünnepségek a megújult plébániatemplom felépítésének 210. évének, és Jánoshalmával való testvér-települési kapcsolat létrejöttének 70. évfordulója jegyében telnek.