2024. április 26., péntek

Fejtörést okoz a miniszteri tisztségek elosztása

Aleksandar Vučić kormányalakító, a Szerb Haladó Párt elnöke kedden hivatalosan is megerősítette, hogy a köztársasági kormány következő összetétele nem alakul meg a kínai elnök látogatásáig. A késedelmet elsősorban a kínai államfő látogatásának szervezésével indokolta, de feltehetőleg a Nemzetközi Valutaalap képviselőinek e heti látogatása is hozzájárult ahhoz, hogy Vučić nem tudott a kormány megalakításával vagy a kádermegoldásokkal foglalkozni. A jelenlegi helyzetállás szerint a köztársasági kormány következő összetétele legkorábban július elején alakulhat meg.

Ami a kádermegoldásokat illeti, a Blic belgrádi napilap értesülései szerint az igazságügyi, az oktatási és művelődési tárca okozza a legnagyobb fejtörést Vučićnak. A Blic tudni véli, hogy ezek lehetnek azok a minisztériumok, amelyek vezetését koalíciós partnereinek kellene átengednie az SZHP elnökének.

Bojan Klačar, a Központ a Szabad Választásokért és Demokráciáért (CeSiD) programigazgatója elképzelhetőnek tartja, hogy a kormányalakítás azért húzódik el a tervezettnél tovább, mert a kormányalakítási tárgyalások nem a tervek szerint alakulnak. Az is megtörténhet, hogy az SZHP tagsága nem ért egyet a párt elnökével azzal kapcsolatban, hogy mely pártok legyenek koalíciós partnereik köztársasági szinten, taglalta Klačar, aki azt sem tartja kizártnak, hogy az utóbbi időszak történései, a polgári tiltakozások, valamint a feszültségek Szerbia és a nyugati országok között, szintén befolyásolják a kormányalakítás ütemét.