2024. április 26., péntek

Nyáron is könyvek között

Nyári táborok és megváltozott munkaidő a könyvtárban

Megszokhattuk már, hogy a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár nem csupán egyszerű könyvkölcsönzőként működik, hanem igazi közösségi térként szolgál, ahol fiatal, idős egyaránt megtalálja a számára érdekes programokat. Nem lesz ez másképp az előttünk álló nyáron sem, amikor is különböző eseményekkel igyekeznek színesebbé tenni a vakációt, elsősorban a gyermekek számára. Az előlátott programokról Náray Éva, az intézmény igazgatója számolt be lapunknak:

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

– A tervek szerint három nyári táborunk lesz, amelyek időpontjáról egyeztettünk a Művelődési Házzal is, hogy ne ütközzenek egymással, hisz erről szomorú tapasztalataink vannak az elmúlt évekből, így a mienk lesz a július utolsó valamint augusztus első és második hete. Annyi bizonyos, hogy lesz egy kézműves táborunk, amely az év folyamán rendszeresen megszervezett játszóház nyári változata lesz, délelőtti foglalkozásokkal, ezt Námesztovszki Tímea és Baranyi Annamária vezeti majd. Ezt követően első ízben lesz egy angol nyelvi táborunk, két korosztály (9–11 valamint 12–15 évesek) részére Gere Zsuzsa vezetésével. Ezután pedig, ha minden a tervek szerint halad, lesz egy szövőtáborunk, amelyet szintén első ízben szervezünk meg, és amelyet Szöllősi Boglárka vezet majd. Emellett egész nyár folyamán megtartjuk a felnőtteknek szánt kézművesfoglalkozás-sorozatot, a Fürge ujjak kuckóját. A kéthetente szerdánként megrendezett találkozót Gyurik Melinda és Námesztovszki Tímea vezeti – mondta Náray, majd a könyvtárban futó nagy sikerű programozó iskoláról, a Coder Clubról is szót ejtettünk, akiknek szintén lesznek nyári foglalkozásaik, valamint egy tábor is, hisz a vezető Vörös Csaba, informatikatanár szeretné tovább bővíteni a csoportokat.

Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy június folyamán ismét kiírják a Topolya a részletekben lakozik elnevezésű fotópályázatot, amelyet immár nyolcadik éve hirdetnek meg, és amelynek legjobb alkotásaiból a szeptemberi városnapi ünnepségsorozat keretén belül kiállítás nyílik a könyvtárban. A pályázat célja, hogy az itt élők, vagy az ide látogatók, vegyék észre a városnak és környékének rejtett szépségeit, és Náray elmondása szerint az eddigi tapasztalatok alapján a képek készítői egyre szabadabban nyúlnak a dolgokhoz, és egészen más jellegű munkák születnek, mint korábban.

A könyvtár rendszeres olvasóinak természetesen mindezek mellett talán a legfontosabb információ, hogy július 1-je és augusztus 31-e között megváltozik az intézmény nyitvatartási ideje, az eddigi 8 és 17 helyett 7 és 15 óra között várják az olvasókat a nyári hónapokban.

Végezetül el kell mondanunk azt is, hogy a könyvtár szünidő előtti utolsó rendezvényére július 17-én, pénteken kerül sor, amikor is a népszerű írónő, Tóth Krisztina lesz az intézmény vendége. A szerzővel Harkai Vass Éva költő, egyetemi tanár beszélget 18 órától a könyvtár padlástermében. A rendezvény társszervezője a Zentai Városi Könyvtár, amely másnap látja vendégül az írót.