2024. április 26., péntek
LABDARÚGÓ-EB − F CSOPORT

Csodás teljesítmény, kétgólos magyar siker a nyitányon

Remekül startolt a magyar válogatott az Eb-n

Nem mindennapi élményben lehetett részünk kedden kora este, Magyarország a franciaországi Európa-bajnokság F csoportjának nyitómeccsén 2:0-s győzelmet aratott Ausztria felett. A szerencsével sem állt hadilábon a Storck-csapat, az első osztrák támadást megúszta kapufával, később azonban talpra állt, remek teljesítménnyel rukkolt elő, a 40 évesen az Eb-történelem korrekorderévé váló Király Gáborral a kapuban nagyrészt magabiztos produkciót nyújtott, a második félidőben pedig Szalai Ádám révén előbb előnybe került, majd Stieber Zoltán találatával végül Németország és Olaszország után a torna harmadik kétgólos sikerét aratta. Az előzetes várakozásokhoz viszonyítva ez az eredmény vaskos meglepetés, a játék képe alapján azonban ez a győzelem abszolút megérdemelt volt, minden kritikusnak csattanós választ adott a válogatott, büszkén figyelhettük, hogy a fiúk valósággal megszakadnak a pályán a pozitív eredményért – erőfeszítéseiknek köszönhetően az utóbbi négy és fél évtized legnagyobb magyar futballsikerét érték el.

A magyar csapat harminc év, az 1986-os világbajnokság után először lépett pályára világversenyen, Európa-bajnokságon a Belgium ellen 2:1-re elvesztett 1972-es bronzmérkőzés óta nem szerepelt, 44 év után kvalifikálta magát az ókontinens seregszemléjére.

Európa legpatinásabb válogatott párharcában a keddi találkozót megelőzően 136 mérkőzést játszottak, a múlt magyar fölényt mutatott, 66 magyar győzelem mellett 40 osztrák siker és 30 döntetlen született. A mostani találkozón azonban a világranglistán 10. Ausztria számított a favoritnak a rangsor 20. helyén tanyázó Magyarországgal szemben, ráadásul a Transfermarkt játékos-átigazolásokkal foglalkozó portál szerint az osztrák keret a kontinenstorna előtt csaknem 100 millió eurót ért, miközben a magyar csapat mindössze 18-at.

Nagy ijedelemmel kezdődött a találkozó, David Alaba 20 méteres lövése a bal kapufán csattant, szerencsére olyan helyre pattant, ahonnan kifejelhette a magyar védelem. Gyorsan összeszedte magát a magyar válogatott, a 3. percben Kleinheisler Almerben elhaló próbálkozásával meglett az Eb első magyar kapuralövése is. Az első tíz perc végén újabb veszély alakult ki a magyar kapu előtt, Arnautović kiváló bejátszásából Alaba kísérletezett, Király könnyedén védett. A következő negyedórában inkább a magyarok akarata érvényesült, miközben egy égbe lőtt Kleinheisler- és egy 25 méterről leadott, gyenge Gera-kísérletet láthattunk. Az első felvonás utolsó negyedóráját megnyomta az osztrák együttes, a 34. percben, Dzsudzsák szabadrúgása után mégis egy elrontott Szalai-fejes következett, a kontrából viszont egy lecsorgó labdát Junuzović húsz méterről ráküldött lövése után megszületett az első Király-bravúr − a korrekorderré váló hálóőrnek már a találkozó 2. percében gratulált Twitter-profilján Lothar Matthäus, a korábbi csúcstartó, egykori magyar szövetségi kapitány is. A 41. percben egy eladott labda után Ausztria lerohanta a magyar védelmet, három a kettőben támadtak, de Harník elcsúszott a tizenhatosban, így nem lőhetett igazán előnyös helyzetben − ismét felszabadultan sóhajthattunk fel. 

Az első félidő nem okozott csalódást, hat-hat kapuralövést produkáltak a felek, a magyar csapatnak több passza volt – 262:224 arányban –, pontosabban is játszottak, abszolút felvették a versenyt a sokkal magasabban jegyzett, kifejezett esélyesnek tartott Ausztriával. Dárdai Pál, a kijutásban kulcsszerepet játszó előző szövetségi kapitány a szünetben az M4 stúdiójában így értékelte a mérkőzést:

Az első két perc után helyrejött a csapat, látszik, hogy meg van szervezve a védekezésünk. Amíg nem hagyunk területet, addig jó, ha területet adunk nekik, akkor látható, hogy veszélyesek a támadóik. Jó esélyünk lehet, talán még nyerni is tudunk, Nikolics a végén még segíthet ebben. Az elején Alaba lövése nem ment be, utána magabiztosak voltunk, látszik, hogy le vannak edzve a srácok, és rendben van a csapat.

A második félidő első tíz perce mezőnyjátékkal telt, az 55. percben viszont a legnagyobb magyar helyzet következett, Dzsudzsák ballal elvállalta 27 méterről, de Almer bravúrral hárított. A 62. percben már az osztrák kapus sem menthetett, egy remekül kijátszott akció végén Kleinheisler passzolt be a védelem mögé Szalaihoz, a szurkolók által oly sokat kritizált támadó pedig átvette és elfektében elrúgta Almer alatt, Magyarország megszerezte a vezetést. Negyvennégy évet vártunk az Eb-re, arról, hogy az első mecsen vezetni is fog a magyar válogatott, álmodni is csak titokban mertünk, most pedig már valóság volt. Az érzést talán a kommentátor Hajdú B. István visszajátszás alatti mondata írhatjuk le legjobban: – Ez az, lassításban is gurulj be! 

Öt perccel később még jobb helyzetbe került Magyarország, Kádár felrúgásáért Dragović megkapta a második sárgáját, az eredménybeli mellett emberelőnybe is kerültek Geráék. A gólt követő időszakban a láthatóan összezavarodott ellenfelet nagy iramban rohamozta a magyar csapat, a 71. percben el is dőlhetett volna a mérkőzés, ha Almer nem nyújtózkodik emberfelettit Németh bal oldalról, 18 méterről rátekert jobblábas lövésénél. A továbbiakban is hajtott a magyar csapat, többször is az utolsó passzokba csúszott hiba, eközben az osztrák mindössze egy lelátóra szálló lövésig jutottak. A 87. percben aztán már nem volt kegyelem, a csereként beállt Priskin saját térfeléről kiugratta Stiebert, aki megiramodott a labdával, majd a tizenhatosba érve higgadtan átemelte Almer jobbról jobb lábbal. Megnyugodhattunk, kétgólos fórral, emberelőnyben már nem foroghatott különösebben veszélyben a győzelem. Hihetetlen, az első fordulóban megszületett Magyarország első győzelme, 2:0-ra diadalmaskodott a sógorokkal szemben, és máris kijelenthetjük, hogy a továbbjutás küszöbén áll. Június 18-án Izland, június 22-én Portugália az ellenfél, a két meccsen egy győzelemmel biztosan ott lehet a legjobb 16 között a magyar válogatott. A meccsen mutatott játék nagyon biztató ráadásul, hasonló teljesítménnyel Bernd Storck kiválasztottjainak bármelyik nemzeti csapattal szemben van keresnivalója. Csak így tovább, köszönjük, Szalai Ádám, köszönjük, Stieber Zoltán, köszönjük magyar labdarúgó-válogatott!

Ausztria–Magyarország 0:2 (0:0)

Bordeaux, Matmut Atlantique Stadion, 42 000 néző, vezette: Turpin (francia). Góllövők: Szalai a 62., Stieber a 87. percben. Kiállítva: Dragović a 67. percben.
Ausztria: Almer, Klein, Dragović, Hinteregger, Fuchs, Baumgartlinger, Alaba, Harník (Schöpf, 78.), Junuzović (Sabitzer, 60.), Arnautović, Janko (Okotie, 65.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller.
Magyarország: Király, Fiola, Guzmics, Lang, Kádár, Gera, Nagy, Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber, 79.), Németh (Pintér, 89.), Szalai (Priskin, 69.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck.