2024. április 26., péntek

Személyesen vezetett harci repülőgépet az IÁ ellen az iraki védelmi miniszter

Háled al-Obeidi iraki védelmi miniszter hétfőn személyesen ült egy F-16-os harci repülőgép botkormányához és vezetett egy köteléket az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet fallúdzsai állásainak bombázására - közölte a védelmi tárca.

"A védelmi miniszter egy F-16-os és egy L-159-es típusú harci repülőgépekből álló köteléknek parancsol, hogy légicsapásokat mérhessenek a terroristák állásaira Fallúdzsában" - derül ki a közleményből. A tárca emellett egy rövid videofelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyen Obeidi látható, ahogy repülőgépével kigurul a hangárból.

Az iraki fővárostól, Bagdadtól mindössze 50 kilométerre nyugatra található Fallúdzsa ellen a kormányerők az iraki légierő és az amerikai vezetésű katonai koalíció légicsapásainak támogatásával május végén indítottak offenzívát.

Az IÁ 2014 januárjában tette rá a kezét Fallúdzsára, fél évvel azelőtt, hogy a terrorszervezet az elfoglalt iraki és szíriai területeken kikiáltotta "kalifátusát". Az iraki különleges erők több oldalról haladnak a városközpont irányába, számos kerületben kíméletlen utcai harcok folynak. Legfrissebb értesülések szerint a kormányerők szorosan megközelítették Fallúdzsa belvárosát déli irányból, teljesen elfoglalva a város Suhada nevű negyedét.