2024. április 26., péntek

Kislinder Gábor az új polgármester

Megválasztották a polgármestert és az önkormányzati tisztségviselőket Topolyán

A topolyai községi képviselő-testület május 26-ai alakuló ülése az újonnan megválasztott képviselők eskütétele után félbeszakadt. Az ülés tegnap folytatótott, és viszonylag gyors ütemben, vita nélkül, titkos szavazással megválasztották az önkormányzat új tisztségviselőit, a képviselő-testület elnökét, elnökhelyettesét, titkárát, a polgármestert és helyettesét, valamint a községi tanács tagjait.

A tegnap megválasztott tisztségviselők (Herceg Elizabetta felvétele)

A tegnap megválasztott tisztségviselők (Herceg Elizabetta felvétele)

A 41 megválasztott képviselő közül 35-en voltak jelen az ülésen, melynek kezdetén a legidősebb képviselő elnökölt; Márkus Zoltán terjesztette be elfogadásra a napirendi pontokat. Mivel két héttel ezelőtt két képviselő nem tette le az esküt, most ezzel az ünnepélyes aktussal kezdődött az ülés.

Mint arról beszámoltunk, május 26-án az elnöklő az eskütétel után szünetet rendelt el, majd a terembe csak 10 képviselő tért vissza, így az ötödik napirendi pont tárgyalása előtt – mely a községi képviselő-testület elnökének megválasztására vonatkozott – határozatképtelenné vált a testület. A községben a többségi hatalmat a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt koalíciója képezi. A koalíciós tárgyalások eredményeként a tegnapi ülés már fennakadás nélkül folyt.

Megválasztották a topolyai képviselő-testület elnökét a topolyai Saša Srdić (SZHP) okleveles mezőgazdasági mérnök személyében, majd az elnökhelyettest, Kovács László (VMDP) mezőgazdasági technikust.

A képviselők egyhangúlag elfogadták azt az indítványt, melynek értelmében a testület titkára az eddigi titkár, Nikolovics Elza topolyai ügyvéd lesz.

A polgármester, helyettese és a községi tanács tagjainak megválasztása egyszerre zajlott. Kislinder Gábor (VMSZ) eddigi polgármestert, helyettesét, Marina Popovićot (SZHP), valamit a kinevezett tanácstagokat szavazattöbbséggel választották meg.

A nyolctagú községi tanács tagjai: Zsemberi János, Domány Dudás Diana, Szatmári Adrián, Seffer Attila (VMSZ), Milan Janus, Vikor László, Farkas Ármin (SZHP) és Kabić Jelena (SZSZP).

A köíségi képviselő-testület alakuló ülésén az ellenzék hangot adott elégedetlenségének, hogy nem kaptak szót, a napirendi pontok elfogadását követően, nem volt lehetőség a vitára.

Kislinder Gábor az ülés végén megköszönte eddigi munkatársainak azt a munkát, amit az elmúlt másfél év alatt elvégeztek, és hangsúlyozta, hogy a megkezdett munkákat minél előbb be kell fejezni.

– A faluépítéstől kezdve az oktatáson, az intézmények finanszírozásán át minden olyan dologgal szeretnénk foglalkozni, ami a polgárok érdekeit szolgálja, és ezt a koalíciós szerződésben is rögzítettük. Két dolgot lehet elmondani: az elkezdett munkát mindenképpen be kell fejezni, és hogy az utóbbi másfél évnek van látszata, haladás tapasztalható – nyilatkozta az ülés végén a sajtó képviselőinek a régi/új polgármester.

Mint ismeretes, a helyhatósági választásokon a VMSZ–VMDP koalíciónak 15, a haladók listájának 12, a szocialisták vezette koalíciónak és a Civil Polgárok Szövetségének 4-4 képviselője jutott be a topolyai községi képviselő-testületbe. Az LSV–SDS koalíciónak és a Magyar Mozgalom–VMDK közös listájának 3-3 képviselője van a község legfőbb döntéshozatali szervében. Az áprilisi választások eredményeként a Szerb Haladó Párt megerősödése érezhető Topolyán is, az elmúlt mandátumhoz képest háromszorozódott képviselőik száma, s ennek tükrében az önkormányzati szerepvállalásuk is nagyban erősödött.