2024. március 29., péntek

Marad a banki alapkamat

A Szerbiai Nemzeti Bank végrehajtó bizottsága tegnapi ülésén nem módosított az irányadó banki alapkamaton, így a következő időszakra is marad a 4,25 százalékponton – közölte a központi bank illetékese.

A bizottság értékelése szerint az ország pénzügyi politikájának jelenlegi állása szerint arra nyílik lehetőség, hogy az infláció a jövő év elejére felerősödjön a tervezett keretek közé.

„Az irányadó banki alapkamat szintjéről szóló döntés meghozatalakor a végrehajtó bizottság figyelembe vette a nemzetközi pénzügyi és az árucsere-forgalommal kapcsolatos bizonytalanságokat, az inflációs hatások erősődését, amit elsősorban az alapanyagok és a nyersanyagok világpiaci árának lassú növekedése okoz. Másrészt viszont a hazai gazdaság erősődésének hatására a külső nyomások is enyhülnek, és ez elsősorban a kivitel és a behozatal közötti különbségek csökkenésével magyarázható” – áll a közleményben.

Hozzáteszik: a kőolaj és a mezőgazdasági termékek világpiaci árának erősödése viszont az eurózónában és Szerbiában is serkenti az inflációt. Mindezek hatására a következő időszakban várható a pénzhígulás évközi szintjénak növekedése.

Az SZNB bizottságának becslése szerint az infláció jövő év elején éri el a célkeretet, azután pedig az évközi háromszázalékos szint körül alakul.