2024. április 26., péntek

A VMSZ a minisztériumokban és a közvállalatokban vállalna szerepet

Aleksandar Vučić a parlamentbe bejutott kisebbségi pártokkal folytatott tárgyalásokat

A Vajdasági Magyar Szövetség az államtitkárok szintjén szeretne az előttük álló mandátumban szerepet vállalni. Négy minisztériumot nevesítettek az Aleksandar Vučić kormányalapítóval folytatott tárgyalás során: az infrastruktúra, az egészségügy, az oktatás és a mezőgazdaság az, ahol részt szeretnének venni az országvezetésben – tudtuk meg Pásztor Istvántól, a VMSZ elnökétől.

Miután kedden Aleksandar Vučić befejezte a tárgyalásokat a nagyobb szerbiai pártokkal a kormányalakítás kapcsán, tegnap a parlamenti összetételben szereplő kisebbségi pártok képviselőivel is tárgyalt. Elsőként Pásztor Istvánt fogadta, akivel csaknem egyórás megbeszélést folytatott.

Egyrészt megerősítettük azt az eddigi elvi megállapodást, mely szerint az elkövetkező időben a Vajdasági Magyar Szövetség és a Szerb Haladó Párt együttműködik országos, tartományi és országos szintű ügyekben. Ma a miniszterelnökkel elsősorban az országos kérdésekről beszélgettünk. A miniszterelnök ismertette a jövőbeli kormányprogram főbb elemeit, amelyek a mi számunkra teljes mértékben elfogadhatók. Emellett elmondtuk, szeretnénk azt a fajta együttműködést folytatni, amit az elmúlt két évben elkezdtünk, nevezetesen az együttműködés keretében, az általános célokat illetően mi meg szeretnénk fogalmazni plusz prioritásainkat. Ezzel kapcsolatban egy jövőbeli, potenciális koalíciós szerződés-tervezetet adtunk át, amellyel kapcsolatban az elvi nyitottság létezik, azzal, hogy a jövő hét folyamán folytatni fogjuk a megbeszéléseket. Ekkor kerül sor a szöveg elemzésére és az ezzel kapcsolatos végleges egyeztetésre – emelte ki a tárgyalást követően Pásztor István. Mint mondta, abban reménykedik, hogy ez a dokumentum is része lesz a koalíciós megállapodásnak, hiszen az egyfajta támasztékot, argumentumot jelent a törvények meghozatalánál a mandátum ideje alatt.

Fotó: Milan Obradović/Beta

Fotó: Milan Obradović/Beta

Abban is megállapodtunk, hogy mi az államtitkárok szintjén szeretnénk szerepet vállalni, amivel nem mondtunk semmi újat, hiszen az elmúlt két évben is így volt. Ezzel az ötlettel kapcsolatban teljes nyitottság mutatkozott a kormányfő részéről. Négy minisztériumot nevesítettünk, azzal, hogy még nem tudjuk milyen lesz a minisztériumokról szóló törvény, de a területek, amelyek minket érdekelnek, vagyis az infrastruktúra fejlesztése, az egészségügy, az oktatás és a tudományos élet, valamint a mezőgazdaság kérdése. Elmondtuk azt is, hogy szeretnénk részt vállalni a különböző közvállalatok irányításában is, mert azt gondoljuk, hogy ez a szerepvállalás fontos ahhoz, hogy az ügyeinket intézni tudjuk – tudtuk meg. Pásztor István nem nevezte meg az esetleges államtitkárok személyét, hiszen mint mondta, nem tudni még milyen fogadtatásban részesül a javaslatuk, a jövő heti tárgyalásokon fog ez eldőlni.

A Vajdasági Magyar Szövetségen belül van egy elvi hozzáállás, először a problémákat próbáljuk megoldani, és azokhoz keresünk embereket. Amikor odáig eljutunk, akkor fogunk az adott személyekről beszélni. Azt gondolom, vannak olyan tagjai a vajdasági magyar közösségnek és a VMSZ-nek, akik rátermettek arra, hogy államtitkárok legyenek – hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

Aleksandar Vučić később Muamer Zukorlićtyal, a Szandzsáki Bosnyák Demokrata Közösség vezetőjével is beszélt. Zukorlić a tárgyalások után elmondta, azon dolgoznak, hogy a parlamenti többség részévé váljanak. Ők maguk nem kívánnak a végrehajtó hatalomban részt vállalni, mint arra Muamer Zukorlić rámutatott, elsődleges céljuk, hogy politikai tevékenységeiken keresztül rámutassanak arra, hogy a bosnyák közösségnek van jövője Szerbiában.

A múlt történéseit magunk mögött kell hagynunk, és okulni azokból a jobb jövő érdekében. A szerb–bosnyák együttműködés nemcsak a szerbiai bosnyák közösség számára fontos, hanem a régió békéjére nézve is – hangsúlyozta Zukorlić.

Sulejman Ugljanin, a szandzsáki Demokratikus Akció Párt vezetője a megbeszélést követően elmondta, nem kíván sem a hatalom, sem pedig az ellenzék része lenni. Mint kiemelte, a bosnyák közösség legitim képviselői készek támogatni mindent, ami a javukat szolgálja. Mindenekelőtt az alkotmány és a törvények nyújtotta jogok terén végzik majd a munkájukat.

A bosnyákok jogainak védelmén és fejlesztésén dolgozunk majd. Elsődleges célunk, hogy a többségi nemzet és a bosnyák közösség között újra felélesszük az egymás közötti bizalmat, de az állami szervekbe vetett bizalmat is – hangsúlyozta Ugljanin.

Vučić a kora esti órákban tárgyalt a Zöld Párt képviselőjével is, valamint Riza Halimivel is, a Demokratikus Cselekvés Pártjának elnökével.

Goran Čabradi a Zöld Párt képviseletében a tárgyalást követően kijelentette, a megbeszélés során nem esett szó arról, hogy a ZP esetleg része lehetne a kormánynak, de ha sikerül megállapodásra jutni, készek részt vállalni a kormányvezetésben. Elmondta, a megbeszélés középpontjában Szerbia jövőbeli tervei szerepeltek. Ez alkalommal a ZP javaslattal állt elő, olyan projektum-javaslatot nyújtott át, amely segítséget nyújthat a környezetvédelem terén és a szociális kérdésekben. Čabradi kiemelte, a kormányalakító érdeklődést mutatott a javaslatok iránt, és nyitva marad a további tárgyalások kérdésének lehetősége is.

A Demokratikus Cselekvés Pártjával folytatott megbeszélés után Aleksandar Vučić elmondta, arra a megállapodásra jutottak, hogy a párt javaslatára a szerbiai albán közösség részt vállal majd a Preševo, Bujanovac és Medveđa területén ható koordinációs testületben.

Vučić a tárgyalásokat követően kiemelte, Szerbia eleget tesz azon kötelezettségének, miszerint az albán kisebbség is képviseltetheti magát az állami szervekben helyi és regionális szinten. A tegnapi tárgyalások kapcsán kiemelte: a VMSZ minden szinten biztos partnernek számít, az ország számára fontos összes kérdésben megegyeznek a vélemények.

A kormánytárgyalások első köre után Vučić a jövő héten folytatja a megbeszéléseket.