2024. április 26., péntek

Ha nem kell a migránsoknak, megmarad a gyerekeknek

Zombor város hamarosan egy többfunkciós épülettel gyarapodik. A Šikara településen, a népszerű kirándulóhely közvetlen közelében ugyanis egy földszintes, 550 négyzetméter alapterületű épület készül. A 200 ezer eurós beruházás eredetileg a migránsok befogadását és ellátását szolgálta volna, ám ha a balkáni útvonalat a továbbiakban is sikerül zárva tartani, más rendeltetése lesz az épületnek.

A befogadó központ létrehozását a németországi HELP segélyszervezet finanszírozta. Az épület az egykori katonai lőtér helyére került, ahol lebontották a hadsereg és a tartalékos katonák által használt kórtermeket. A helyükre került pavilon a legmagasabb európai építészeti szabványok szerint készült. A falakat 16 centiméter vastag blokkokból emelték, kívül 8 centiméteres szigetelés borítja őket, állítólag a városban ez az épület lesz a leginkább energiatakarékos. Az épületet teljes körű víz- és tűzszigeteléssel látták el. Jelenleg a belső munkálatok folynak, a padlózás és a fürdőszobák kialakítása. A homlokzat kifestésével fejeződik be az építkezés, amit a bútorzat beszerzése követ.

Az épület a város tulajdonát képezi. Amennyiben a migránsok elkerülik a környéket, az egyik elképzelés szerint az épület a nyugdíjasoknak ad otthont, egy másik terv szerint a gyerekekre marad, oktatásra használják, nyaranta pedig diáktáborok szervezésére.