2024. április 26., péntek

Šešelj mosollyal az arcán távozott Vučićtól

A radikálisok csak egy Oroszország-barát kormánnyal működnének együtt

A kormánykoalíciós tárgyalások vonatkozásában a legnagyobb közérdeklődés vitathatlanul az Aleksandar Vučić kormányalakító és a Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt elnöke közötti találkozót övezte. A két politikus most találkozott először azután, hogy 2008-ban Vučić és Tomislav Nikolić valamikori radikális politikusok kiléptek a pártból és megalakították az SZHP-t.

Az egyórás egyeztetést követően Šešelj mosolyogva hagyta el a tárgyalótermet. Az újságíróknak elmondta, közölte Vučićtyal, hogy az SZRP kész csatlakozni a hatalomhoz, de csak akkor, ha Vučić és a kormány eláll az európai uniós integrációtól és az EU helyett inkább Oroszország felé közelíti az országot. Šešelj elmondása szerint Vučić csalódott volt, amikor szembesülnie kellett ezzel az állásponttal.

Ezt követően Vučić a kormány következő összetételének a célkitűzéseiről számolt be, a hangsúlyt elsősorban a gazdaságot érintő tervekre helyezte, közölte Šešelj, aki egyelőre nem kívánta értékelni a kormányalakító elképzeléseit, elmondása szerint ezt majd akkor teszi meg, amikor Vučić a köztársasági parlament elé tárja kormányfői expozéját.

Az SZRP elnöke azt is elárulta, olyan volt, mintha most találkozott volna először egykori párttársával, politikai neveltjével. A találkozón a múlt nem került szóba, tette hozzá Šešelj.