2024. április 26., péntek

Összekötik a kontinenseket

Konferenciát tartottak Belgrádban a gyors és megbízható adatátvitel érdekében

Felismerve Közép- és Kelet-Európa igényeit a távközlés terén, a topolyai székhelyű SAT-TRAKT telekommunikációs szolgáltató immár harmadik alkalommal szervezte meg június 2-án és 3-án Belgrádban CEE CEE SUMMER elnevezéssel Közép- és Kelet-Európa távközlési szolgáltatóinak találkozóját.

Több mint 250 képviselő érkezett Szerbiába az európai, ázsiai, afrikai és amerikai adatátvitellel és telefonszolgáltatással foglalkozó cégekből. Valamennyien folyamatosan kapcsolatban vannak egymással, a találkozó mégis lehetőséget nyújtott arra, hogy üzleti tárgyalásokat folytassanak.

– Speciális rendezvény ez, amelyen adatátvitellel és telefonszolgáltatással foglalkozó cégek képviselői találkozhatnak egymással. Egyre több vállalat jelenik meg a piacon, így személyes kapcsolatok kiépítésére van szükségünk. Vagyis kizárólag business-eventről van szó, és bár többé-kevésbé ismerjük egymást, mégis szükség van arra, hogy személyesen tárgyaljunk, és közös érdekeltségi területeket találjunk – magyarázta Miroslav Iković, a SAT-TRAKT ügyfélmenedzsere.

Rámutatva az adatátvitel és telefonszolgáltatás jelentőségére, megállapította: – Az internet nyilvános szolgáltatás, ahol az adatátvitel viszonylag bizonytalan. Azoknak a vállalatoknak, amelyek több országban dolgoznak, természetes igényük, hogy folyamatos kapcsolatot tartsanak fenn minden egyes kirendeltségükkel, a világ bármely pontján működjön. Több esetben létszükséglet a folyamatos adatátvitel, így színvonalas kapcsolatra van szükség, amit csak saját bérelt vonalon tud megvalósítani. A voice, vagyis a hangátvitel esetében is szükség van a regulációra, hiszen nagyon sok telefonszolgáltató működik, az árak különböznek, ezért jó, ha kapcsolatot tudnak fenntartani országhatáraikon kívül más szolgáltatókkal is, hogy lehetőségük legyen kedvezőbb áron kínálni szolgáltatásaikat. Vagyis ez alatt a két nap alatt, amíg a tanácskozás tart, félórás tanácskozást lefolytatva, mindenkinek lehetősége van arra, hogy valamilyen üzletet kössön – mondta.

Megtudtuk, már harmadik éve szervezik ezt a találkozót, és minden évben több érdeklődő jelentkezik. Ez azt bizonyítja, hogy egyre nagyobb igény mutatkozik a személyes kapcsolatok kialakítására. Zsemberi János, a SAT-TRAKT tulajdonosa elmondta, az elmúlt két évben saját költségen szervezték meg a találkozót, az idén először térült meg számukra. Ezúttal már eljött a China Telecom, de jelen voltak a Telenor, a Telekom Srbija, az SBB, az Orion, a Deutsche Telekom, a Tata Communications, a TeliaSonera, az UPC, a Telekom Austria Group, az Akton, a Linxtelecom, az Interoute, valamint a Hurricane Electric is, vagyis minden nagy hazai és regionális szolgáltató képviselteti magát a kétnapos találkozón, hogy a legnagyobb nemzetközi cégek képviselőinek bemutassák az Európának ebben a részében rejlő távközlési potenciálokat. És miután több kontinens is képviselteti magát, így az orosz nyelvterületről, de a Közel-Keletről, Észak-Afrikából, valamint Amerikából is érkeztek képviselők. A találkozó túllépte regionális jellegét.

Miroslav Iković rámutatott arra, hogy Szerbia a világ része, így mindenképpen fontos pont a nemzetközi adatátvitel, de a telefonszolgáltatás terén is.

– Itt nem csak a kisebb vállalatok jelennek meg, hanem olyan nagyvállalatok is, amelyek szolgáltatásaikkal szinte lefedik az egész világot, mégis szeretnének a Balkánon, így Szerbiában is jelen lenni – magyarázta az ügyfélmenedzser. Elmondta ugyanakkor, hogy az adatátvitel esetében csak az ilyen találkozókon szerzett tapasztalatoknak köszönhetően tudják a lépést tartani egymással, az újdonságokkal és a fejlődési lehetőségekkel.

A SAT-TRAKT azon távközlési vállalatok egyike, amely megbízható szolgáltatást tud felkínálni a szerbiai piacon, ám a konkurens válallatok sem lebecsülendők.

– Természetesen a Telekom a legnagyobb és a legrégebbi, neki van a legnagyobb hálózata is. Mindegyiknek megvan a sajátossága, akárcsak a SAT TRAKT-nak. Amiben mi különbözünk a többi szolgáltatótól, hogy saját optikai távközlési csatornával rendelkezünk Belgrádtól a magyar határig, de Belgrádtól a horvát határig is, innen azonban más telefonszolgáltatóra csatlakozunk. De ezt a két csatornát használtuk ki arra, hogy behálózzuk az egész Vajdaságot. Van konkurenciánk, de az jó, hiszen felhasználóink így jobb szolgáltatáshoz juthatnak – mondta Miroslav Iković.

A kétnapos belgrádi business-event megszervezésében partnervállalatként jelent meg a Dial Telecom, Akton, Interoute, Telenor, Linxtelecom, Telekom Austria Group, Sparkle, SOX, BICS, Telekom Slovenija, Orbis Telekom és az Apelby Communications.