2024. március 28., csütörtök
IN MEMORIAM

Elhunyt Berta Mátyás

Életének 78. évében tegnap Zentán elhunyt Berta Mátyás, a volt Jugoszlávia első levelezési sakknagymestere. Temetése ma 16 órakor lesz a Felsővárosi temetőben.

Berta Mátyás egészen fiatalon került sakk-közelbe. és gyors ütemben lett szülővárosa legerősebb versenyzője. Bizonyos vallási kötelmei miatt vasárnaponként nem ülhetett asztalhoz, ezért a sakk levelezési formáját választotta, és sikert sikerre halmozva vált ebben a szakágban nagymesterré.

Ilyen eredményesen foglalkozott sakkpedagógiával is. Legnevesebb tanítványai Csízik Károly, Simonyi Zoltán és Gere Valéria voltak, akik korosztályukban eljutottak az országos bajnoki címig.

Amikor rábízták a Magyar Szó sakkrovatának vezetését, olyan fejtörő versenyt vezetett be, hogy nemcsak a magyar ajkúak fejtőtábora sokasodott, hanem az utóbbi napokban több belgrádi sakkozó is vásárolta a Magyar Szót a fejtőverseny miatt. Berta Mátyás munkásságát a pontosság és a gyorsaság jellemezte. Mindenképpen megemlítendő, hogy a fejtők száma nem csökkent, hanem állandóan emelkedett.

Mátyás, nyugodjál békében, napilapunk pedig igyekezzen mielőbb méltó utódot találni helyetted!